Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: canon 24-105 problem

Mieszany widok

Domyślnie canon 24-105 problem

Jako, że jest to mój pierwszy post (chociaż forum czytam od dawna), witam wszystkich. Piszę niestety bo mam problem a rozwiązania nie znalazłem. Dzisiaj, w czsie fotografowania nie mogłem wykonać zdjęcia w/w obiektywem. Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone. Jeżeli natomiast jest włączona lampa to błyska z pełną mocą i zdjęcie jest również baaardzo prześwietlone. W pozycji poziomej tego nie ma. Dzieje się to bardzo nieregularnie - czasami jedno zdjęcie dobre, drugie nie. A czasami 30 bez problemów. Na prześwietlonych fotkach wartość przysłony pokazywana jest 0 (zero). Czy to jest problem z układem przysłony w obiektywie, czy może stabilizacji a może jeszcze coś innego... Co myślicie?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: canon 24-105 problem

A co na to inne obiektywy z tym body?

Było wszystko w porządku...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Cytat Zamieszczone przez jarkom1 Zobacz posta
    Było wszystko w porządku...
    Było....
    Sprawdż z innymi szkłami.To może być migawka w aparacie raczej.

Dzisiaj dopiero mogłem dokładnie przeanalizować zdjęcia i to chyba nie jest problem z migawką ani z obiektywem. To chyba lampa (albo korpus - oby nie)! Zauważyłemże przy takim przeswietlonym zdjęciu wcześniej lampa samoistnie przestawia mi się z trybu ETTL w tryb TTL. Raczej wykluczam brak kontaktu na sankach, lampa od początku na aparacie, dokręcona. Czy jest możliwe takie "popsucie" się lampy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone. Jeżeli natomiast jest włączona lampa to błyska z pełną mocą i zdjęcie jest również baaardzo
    Z Twojej informacji wynika że gdy lampa jest wyłaczona to w pionie też jest żle.
    Zdejmij lampę,sprawdż bez niej,sprawdż body na innym szkle,
    [jeśli możesz sprawdż podejrzane szkło na innym body ,lampę też]

Niestety dopiero w połowie tygodnia mam trochę wolnego, ale wtedy na pewno potestuję. Tak na szybko, dzisiaj po zmianie obiektywu problem też się pojawiał...
    Ostatnio edytowane przez jarkom1 ; 26-08-2012 o 15:27

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Niestety dopiero w połowie tygodnia mam trochę wolnego, ale wtedy na pewno potestuję. Tak na szybko, dzisiaj po zmianie obiektywu problem też się pojawiał...
    Czy zdjąłeś lampę ? Wstaw jakieś zdjęcia.

Pełne uzależnienie

Czy lampa to C580EX?
    wcześniej lampa samoistnie przestawia mi się z trybu ETTL w tryb TTL.
    To dosc czesta przypadlosc, brak kontaktu, ale nie na sankach, tylko w srodku. Trzeba rozkrecic stopke i poprawic mocowanie kabelkow.

Ale najpierw jednak sprawdz czy to wina lampy, body czy obiektywu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone.
    Przyciemnienie jest widoczne w wizjerze przed zrobieniem zdjęcia?
    Jeśli tak, to moim zdaniem może to być problem z przysłoną. To akurat bardzo łatwo sprawdzić.

Prześwietlenie bierze się pewnie stąd, że aparat dokonuje pomiaru światła z domkniętą przysłoną (normalnie zawsze jest pomiar na "pełnej dziurze").
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 27-08-2012 o 08:36
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów