Czas i przesłona podczas wesela
Witam, chciałbym prosić o opinię osób które fotografują wesela. Interesuje mnie na jakich przysłonach i czasie robicie zdjęcia podczas zabawy weselnej. Jaka jest minimalna przysłona żeby zdjęcie wyszło ok, ja zazwyczaj robię od 2.0 do 2.8 natomiast jeżeli chodzi o czasy naświetlania tutaj proszę o wasze opinie, jaki czas jest potrzebny żeby "zamrozić" tańczącą parę oraz jakiego iso nie przekraczać.
Pracuję na Canonie 5d Mk II z obiektywami stałoogniskowymi.
Dziękuje za odpowiedzi.
Odp: Czas i przesłona podczas wesela
Przecież to wszystko zależy od sytuacji ;) ale jeśli już robisz zdjęcia na zabawie weselnej to powinieneś się w miarę orientować.
Do iso 3200 możesz jeszcze spokojnie porobić bo jest akceptowalne. A żeby zamrozić parę to zależy od tego jak szybko się porusza bo nawet na 1/160 może być poruszone jak i wyżej.
a jak z przesłoną oglądam właśnie zdjęcia na 1.8 i są rozmazane lub gdy na zdjęciu są dwie osoby i jedna jest troche z tyłu jest zamazana. Czyli lepiej zwiększyć iso niż obniżyć przesłone ?
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
a jak z przesłoną oglądam właśnie zdjęcia na 1.8 i są rozmazane lub gdy na zdjęciu są dwie osoby i jedna jest troche z tyłu jest zamazana. Czyli lepiej zwiększyć iso niż obniżyć przesłone ?
Wolisz ziarno, czy nieostrość?
Fotografuję amatorsko i zawsze miałem fioła na punkcie niskiego ISO, od jakiegoś czasu zmieniłem podejście i wolę ostrość niż niskie ISO. Powiem Ci, że jestem o wiele bardziej zadowolony ze swoich zdjęć, a i puszka przestała mieć problemy z trafianiem :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
Interesuje mnie na jakich przysłonach i czasie robicie zdjęcia podczas zabawy weselnej.
W zaleznosci od warunkow oswietleniowych oraz cisnienia atmosferycznego przyslone dobieram taka, aby czas byl odpowiedni przy zadanym ISO .. i na odwrot :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
W zaleznosci od warunkow oswietleniowych oraz cisnienia atmosferycznego przyslone dobieram taka, aby czas byl odpowiedni przy zadanym ISO .. i na odwrot :mrgreen:
I to jest bardzo słuszna koncepcja.
Zielony kwadrat sam mi dobiera ;)
No to jak już tak sielsko jest to posłużę się pytaniem które skierował Konrado84 (mam nadzieje że nie będzie miał mi za złe) "Mam pytanie z innej beczki: czy ktoś używa śledzenia AF w tańcu w połączeniu z 85L? Jeśli tak to jakie ustawienia sprawdzają Wam się najbardziej? Pytam pod kątem celności AFa (może być wolniej, zwłaszcza, że 85L szybkie nie jest, ale z naciskiem na jak najczęściej i najbardziej prawidłowo trafione zdjęcia).
Zakładam "standardową ruchliwość" tańczących i przyzwoite warunki oświetleniowe na sali. pytanie odnośnie 5dmkII i 35L Mam wrażenie że moje ustawienia są po łepkach. Dodatkowo wspomagam się lampiszonem 580EXII
Sledzienie AF w 5dmkII raczej kiepsko działa. Ja na sali jak chce mieć pewność by wszystko było ostre to przy f2,8 to z czasem nie schodzę poniżej 1/100 albo podbijam iso.
A czyli nie używasz AI SERVO ?