Pomocy!! 580ex ii wariuje !!!
Witajcie
Mam problem z lampą, usterka nie jest trwała i to jest w sumie najgorsze, czasami błyśnie normalnie, tzn prawidłowo, czasami błyśnie ale słabo a niekiedy nie błyśnie wogóle.
Jak pisałem wyżej problem nie jest trwały, czasami zrobie 200 zdjęć albo i więcej i wszystko ok, a czasami jedno po drugim nieudane.
Styki na lampie i stopce przeczyściłem, luzów żadnych nie ma trzyma się jak nówka, lampa ma ok 4 lata, przez ostatnie 2 lata używana dość intensywnie jako główna na weselach.
Problem występuje zarówno na ustawieniach auto jak i manualu, jedna dziwna rzecz: po wciśnięciu przycisku błysku modelującego w aparacie zawsze przez jakis czas wiadomo świeciła przez jakiś tam czas a teraz błysk jest bardzo krótki czasami mocniejszy albo bardzo słaby.
Co może być przyczyną? Ktoś miał podobny problem?
Czytałem że jak palnikn pada to wogóle nie błyska więc to chyba nie to, w serwisie każą mi czekać 4 tyg albo i dłużej na ekspertyzę, a jeżeli akurat w serwisie usterka nie wystąpi?
Lampa pracuje z Canonem 5D MK2.
Wdzięczny będę za jakieś porady.
Odp: Pomocy!! 580ex ii wariuje !!!
Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził na innym body. W ten sposób będziesz wiedział czy problem jest po stronie lampy czy aparatu. To chyba najprostsza rzecz jaką możesz samodzielnie zrobić.
W zasadzie to typowy obiaw skłaniający do wymiany palnika. Mialem tak w 430ex diagnoza serwisu - wymiana palnika.... co prawda nowy palnik nie wytrzymał nawet roku :-( ale 6-mcy jak była na gwarancji owszem.
sprawdzałem na drugim body 5D MK2 i wszystko ok, przełożyłem lampę na moje body i oczywiście jakże by inaczej też działała poprawnie, następnego dnia robiłem nią przygotowania młodego, młodej, błogosławieństwo, kościół i dopiero przy pierwszym tańcu zaczęła znowu wariować, zmieniłem szybko akumulatory bo myślałem że padają ale gdzie tam raz błyśnie mocniej, słabiej czasami w ogóle i tak do końca imprezy, dawałem jej odpocząć bo myślę przegrzała się gadzina ale to nic nie dało, kilka fotek do du... potem przez jakiś czas dobrze i tak wkoło macieju.
Cytat:
Zamieszczone przez
snacki
Witajcie
Mam problem z lampą, usterka nie jest trwała i to jest w sumie najgorsze, czasami błyśnie normalnie, tzn prawidłowo, czasami błyśnie ale słabo a niekiedy nie błyśnie wogóle. (...)
Czytałem że jak palnikn pada to wogóle nie błyska więc to chyba nie to
milus ma rację, to typowe objawy padania palnika! zwłaszcza, że mamy informację o intensywnym użytkowaniu :)
Podepnę się do pytania, ostatnio zauważyłem że raz na jakiś czas w lampie wyłącza się eTTL i lampa błyska pełną mocą. Ktoś, coś, kiedyś?
Też mi się czasem przełącza na TTL. Gdzieś, kiedyś było na forum o tym problemie. Odpinam i podpinam lampę i jest ok. Przeczyściłem też styki.
Miałem to samo - wymień palnik i wszystko wróci do normy
Mi też się wydaje że to palnik, u mnie było tak że nie za każdym razem lampa błyskała, wyzwalając ręcznie przyciskiem ''pilot''na lampie na 10 prób błyskała 6-7 po wymianie palnika było ok. Ale miałem też oprócz tego wcześniej inne przygody (przełączanie samoistne z e-ttl na ttl, nieraz błysk pełną mocą) po wymianie płyty głównej wszystko ustąpiło.