Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Pomocy!! 580ex ii wariuje !!!

Domyślnie Pomocy!! 580ex ii wariuje !!!

Witajcie
    Mam problem z lampą, usterka nie jest trwała i to jest w sumie najgorsze, czasami błyśnie normalnie, tzn prawidłowo, czasami błyśnie ale słabo a niekiedy nie błyśnie wogóle.
    Jak pisałem wyżej problem nie jest trwały, czasami zrobie 200 zdjęć albo i więcej i wszystko ok, a czasami jedno po drugim nieudane.
    Styki na lampie i stopce przeczyściłem, luzów żadnych nie ma trzyma się jak nówka, lampa ma ok 4 lata, przez ostatnie 2 lata używana dość intensywnie jako główna na weselach.
    Problem występuje zarówno na ustawieniach auto jak i manualu, jedna dziwna rzecz: po wciśnięciu przycisku błysku modelującego w aparacie zawsze przez jakis czas wiadomo świeciła przez jakiś tam czas a teraz błysk jest bardzo krótki czasami mocniejszy albo bardzo słaby.

Co może być przyczyną? Ktoś miał podobny problem?
    Czytałem że jak palnikn pada to wogóle nie błyska więc to chyba nie to, w serwisie każą mi czekać 4 tyg albo i dłużej na ekspertyzę, a jeżeli akurat w serwisie usterka nie wystąpi?

Lampa pracuje z Canonem 5D MK2.

Wdzięczny będę za jakieś porady.

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Pomocy!! 580ex ii wariuje !!!

Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził na innym body. W ten sposób będziesz wiedział czy problem jest po stronie lampy czy aparatu. To chyba najprostsza rzecz jaką możesz samodzielnie zrobić.

Coś już napisał
    Miasto
    Skierniewice

W zasadzie to typowy obiaw skłaniający do wymiany palnika. Mialem tak w 430ex diagnoza serwisu - wymiana palnika.... co prawda nowy palnik nie wytrzymał nawet roku :-( ale 6-mcy jak była na gwarancji owszem.

sprawdzałem na drugim body 5D MK2 i wszystko ok, przełożyłem lampę na moje body i oczywiście jakże by inaczej też działała poprawnie, następnego dnia robiłem nią przygotowania młodego, młodej, błogosławieństwo, kościół i dopiero przy pierwszym tańcu zaczęła znowu wariować, zmieniłem szybko akumulatory bo myślałem że padają ale gdzie tam raz błyśnie mocniej, słabiej czasami w ogóle i tak do końca imprezy, dawałem jej odpocząć bo myślę przegrzała się gadzina ale to nic nie dało, kilka fotek do du... potem przez jakiś czas dobrze i tak wkoło macieju.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez snacki Zobacz posta
    Witajcie
    Mam problem z lampą, usterka nie jest trwała i to jest w sumie najgorsze, czasami błyśnie normalnie, tzn prawidłowo, czasami błyśnie ale słabo a niekiedy nie błyśnie wogóle. (...)
    Czytałem że jak palnikn pada to wogóle nie błyska więc to chyba nie to
    milus ma rację, to typowe objawy padania palnika! zwłaszcza, że mamy informację o intensywnym użytkowaniu

Albo problem z stykami

Podepnę się do pytania, ostatnio zauważyłem że raz na jakiś czas w lampie wyłącza się eTTL i lampa błyska pełną mocą. Ktoś, coś, kiedyś?

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Też mi się czasem przełącza na TTL. Gdzieś, kiedyś było na forum o tym problemie. Odpinam i podpinam lampę i jest ok. Przeczyściłem też styki.

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Miałem to samo - wymień palnik i wszystko wróci do normy
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    lubelskie

Mi też się wydaje że to palnik, u mnie było tak że nie za każdym razem lampa błyskała, wyzwalając ręcznie przyciskiem ''pilot''na lampie na 10 prób błyskała 6-7 po wymianie palnika było ok. Ale miałem też oprócz tego wcześniej inne przygody (przełączanie samoistne z e-ttl na ttl, nieraz błysk pełną mocą) po wymianie płyty głównej wszystko ustąpiło.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów