awaria nowego 60d - naprawa czy wymiana?
Witam, niestety pech dopadł mnie dokładnie 3 TYGODNIE po zakupie. Aparat po prostu się nie włącza (tak jakby nie miał baterii) - wieczorem działał i został normalnie wyłączony.
Próbowałem z dwoma bateriami (naładowane - ładowarka świeci na zielono), bez obiektywu i bez karty.
Niespecjalnie uśmiecha mi się wysyłać NOWY aparat (kosztujący blisko 4000 zł) do serwisu, ale wygląda na to, że jestem skazany na takie właśnie rozwiązanie.
Dzwoniłem do Canon Polska a oni odsyłają mnie na Żytnią. Opinie o serwisie mam niestety wyrobioną, zresztą to inny wątek...
Czy macie jakieś doświadczenia w podobnej sytuacji ze sprzętem Canon'a?
Odp: awaria nowego 60d - naprawa czy wymiana?
zdaje się że nie masz wyboru...
czy używałeś go ostatnio w jakichś trudnych warunkach (deszcz, wilgoć)?
współczuję...
spróbuj poszperać w sieci o podobnych problemach (wiem, marna to pociecha).
mam 60d, nigdy nie było kłopotów z zasilaniem
A co to ma do rzeczy, że u innych działa?
Ja bym mimo wszystko próbował na niezgodność z umową się powołać. Sporo zależy od tego co się zepsuło.
nie, nie miałem okazji ;) aparat ledwo używany w studio do packshotów, jedno zlecenie w plenerze - zdjęcie grupowe i jeszcze jedno - rodzinka z małym dzieckiem - też plener przy pięknej pogodzie.
Przez noc aparat leżał w domu na biurku. Nic go nie poraziło, nie uderzyło, oblało ani ugryzło ;) Wczoraj działał, dziś już nie... wygląda mi to na awarię włącznika, lub któregoś z czujników przy klapce baterii albo karty. Wcześniej miałem 350d - użytkowałem intensywnie przez 8 lat i nic takiego się nie działo. Trochę jestem zaskoczony / rozczarowany, więc dzięki za okazane zrozumienie...
- - - Updated - - -
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
A co to ma do rzeczy, że u innych działa?
Ja bym mimo wszystko próbował na niezgodność z umową się powołać. Sporo zależy od tego co się zepsuło.
dzwoniłem do UOKIK i rzecznika praw konsumenta - nic takiego nam nie przysługuje. Szczególnie, że aparat kupiła firma a nie osoba prywatna.
Serwis na Żytniej mówi, że powinni się wyrobić w 14 dni ale nie mogą zagwarantować dopóki nie mają aparatu. Zobaczymy - mam nadzieję, że naprawa będzie skuteczna i aparat nie będzie regularnym gościem serwisu...
goobie a próbowałeś jeszcze raz otworzyć klapkę od karty pamięci i zamknąć ? niby błahostka ale może podziała ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
goobie
dzwoniłem do UOKIK i rzecznika praw konsumenta - nic takiego nam nie przysługuje
wystarczyło przeczytać gwarancje ,które dostałeś przy zakupie
dobrze ze do Strasburga nie wystąpiłeś
Żytnia tylko żytnia
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
wystarczyło przeczytać gwarancje ,które dostałeś przy zakupie
dobrze ze do Strasburga nie wystąpiłeś
Żytnia tylko żytnia
hmm, nie wiadomo jak to się skończy ;)
Dzwoniłem tam, bo chciałem się dowiedzieć jakie mam prawa. To nie jest miłe kiedy całkiem nowy i niezbyt tani sprzęt musisz już na wstępie oddawać do naprawy. Co szkodzi sprawdzić?
p.s. sprzedawca wspominał, że gdyby to był tydzień, to wymieniłby sprzęt na nowy, ale jeśli są to 3 tygodnie od zakupu, to już niestety nie ma takiej możliwości.