Cześć. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Canona 30d i męczę się nad wyłączeniem flesza, gdy robię zdjęcia w trybie portret. Czy mógłby mi ktoś napisać, jak mogę go wyłączyć?
Wersja do druku
Cześć. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Canona 30d i męczę się nad wyłączeniem flesza, gdy robię zdjęcia w trybie portret. Czy mógłby mi ktoś napisać, jak mogę go wyłączyć?
Używać trybów P, Av, Tv oraz M. Wszystko dokładnie opisane w instrukcji obsługi aparatu (w formie tabelki).
Jednak specjalizuję się w portretach, w niczym innym. Więc jak mam robić właśnie portrety przy wyłączonym fleszu?
A w czym używanie trybu Av na przykład przeszkadza?
To pięknie, że się w tym specjalizujesz, ale jako 15-letnia dziewczyna powinnaś już umieć przeczytać (ze zrozumieniem) instrukcję obsługi.
Do robienia portretów wiadomo, że najlepszy jest tryb portret, dlatego zawsze w poprzednim aparacie robiłam na portrecie i zdjęcia były przepiękne; głębia, światło. Nie mogłam znaleźć instrukcji obsługi, jednej po pobraniu nie mogłam otworzyć, w drugiej zaś brakowało stron, więc postanowiłam zapytać tutaj. Więc zapytam jeszcze raz. CZY WIE KTOŚ JAK WYŁĄCZYĆ FLESZA W CANONIE 30D? JAK SIĘ GO WŁĄCZA/WYŁĄCZA?
Po takiej odpowiedzi to ja już nie mam więcej pytań. :lol:
sprzedaj ten aparat i kup 5d albo jakąś 1 jest bez lampy ;-);
tylko znowu tam nie ma trybu portret hmm...
może w innym systemie jest aparat bez lampy z trybem portret ;-)
flesza w trybach tematycznych nie da się wyłączyć jeśli dobrze pamiętam (dawno nie miałem w rękach tych body- więc proszę mnie poprawić jak się mylę);
tryby p m av tv są prawie w pełni konfigurowalne tylko musisz wiedzieć co to przysłona, czas otwarcia migawki i iso; te trzy parametry są podstawą fotografii- poszukaj czegoś o nich w necie nie musi być instrukcja canona,
jak już musisz robić zdjęcia w trybie portret to może rób je w "dobrym" świetle wtedy flash nie będzie się włączał:) a tak poważniej to ucz się dziewczyno focić na manualu bo co to za frajda kiedy automat za Ciebie wszystko zrobi?:P