Wątek już czytałem, ale dalej mnie nurtuje
Jest tu ktoś kto robił zdjęcia makro tym obiektywem
oczywiście z 'dostawką"
i tu nie wiem co jest lepsze konwerter - jeżeli tak to jaki
czy soczewka ?
Dzięki :)
Wersja do druku
Wątek już czytałem, ale dalej mnie nurtuje
Jest tu ktoś kto robił zdjęcia makro tym obiektywem
oczywiście z 'dostawką"
i tu nie wiem co jest lepsze konwerter - jeżeli tak to jaki
czy soczewka ?
Dzięki :)
Poczytaj sobie o pierścieniach pośrednich z przeniesieniem automatyki. Soczewki sprzedawane na allegro, są nic nie warte. Jeśli chodzi o konwerter, to jego zastosowanie dotyczy aparatów bez zmiennego obiektywu, hybryd tak zwanych.
Zakup pierścieni pośrednich za 269 złotych, to wcale nie tak drogo ;)
Z tym obiektywem dobrze się sprawuje Raynox DCR 250
Witaj,
Ja robiłem - mam ten obiektyw i pierścienie pośrednie (z przeniesieniem automatyki). Zdjęcia wychodzą bardzo ładne, czasem jednak trzy pierścienie to trochę mało i przydałby się kolejny komplet :) (szczególnie na 200mm...) Stabilizacja działa dobrze, natomiast AF często "gubi się" i "szarpie" soczewkami, należy go więc wyłączyć i ostrzyć ręcznie. Zaletą takiego zestawu jest możliwość robienia zbliżeń i "lekkiego" makro z większej odległości, nie straszymy więc robali czy motylków ;)
Pozdrawiam, Alex
Dzięki za odpowiedzi :)
w związku z nimi mam pytanie do alexa
jakie pierścienie stosowałeś
ja znalazłem takie
http://fotozakupy.pl/adapter/delta-p...mm-canon,9070s
czy będą się nadawały do motylków i kwiatków ?
Tak, będą się nadawały (mam bardzo podobne, z metalowym bagnetem) - są OK, choć moje trochę ciasno się skręcają i trzeba uważnie zakładać obiektyw - ale może z czasem się wyrobią ;).
Są jeszcze pierścienie ECONO za 140 zł, ale ich nie polecam - mają plastikowy bagnet (i całe chyba są z plastiku), więc bałbym się to podłączyć do L-ki ;) - do 50/1.8 plastikowe mogą być...
Pozdrawiam, Alex
PS:- święta racja - można cały zestaw dać na statywie i wtedy raczej z obejmą na obiektywie 70-200 mocowaną do statywu - raczej nie przykręcać bezpośrednio body do statywu.Cytat:
Dobrze żeby nie miały za dużych luzów,elastyczności.Przy kilku obiektyw się "zwiesza" wówczas.
Dobrze żeby nie miały za dużych luzów,elastyczności.Przy kilku obiektyw się "zwiesza" wówczas.
Mam jeszcze taka prośbę
czy mógłbyś tu wrzucić jakąś fotę
zrobioną takim zestawem
z góry wielkie dzięki :)
http://www.canon-board.info/showthre...t=50366&page=4 kilka moich zdjec zestawem 70-200f4 + raynox drc250 + dyfuzor napewno 14 i 17
pozdrawiam
Mam prośbę: czy mógłbyś zrobić zdjęcie tym zestawem klatki filmu małoobrazkowego (lub ew. inny przedmiot o zbliżonej wielkości) w taki sposób, by maksymalnie wypełnić kadr (przysłona domknięta do f/5.6-f/8)?
EXIF-ów nie zostawiasz, więc jeszcze pytanie pomocnicze: zdjęcia robione cropem czy FF?
Chodzi mi o ocenę przydatności takiego zestawu do "skanowania" klisz metodą Siudyma. Nie chcę kupować Raynoksa w ciemno, chcę wcześniej ocenić jakość w rogach i skalę odwzorowania, bo zupełnie tego nie czuję.