Cytat:
właśnie sprzedałem canona 50d.
Cytat:
Wiem że sporo jest takich wątków ale w żadnym z nich nie znalazłem odpowiedzi.
Ostatnimi czasy, ta wypowiedź zrobiła się bardzo popularna ;)
Cytat:
Poszukuję lustrzanki którą będę mógł sfotografować ślub kumpla, a tak poza tym to do zdjęć krajobrazu, architektury i ludzi.
Nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz, ale wygląda na to że zamienisz porsche na gorsze.
Wykonywane zdjęcia zaledwie w małym stopniu zależą od posiadanego korpusu, w większej części jest to zasługa szkieł.
Cytat:
Może polecicie mi jakiegoś nikona albo canona w tym przedziale cenowym.
Powiedz mi jaka jest różnica pomiędzy 7d, a 50D. AF być może i szybszy, ale nie odczujesz tego zbytnio. W dodatku wydasz dużo kasy na korpus, a na szkła zostanie prawie nic.
Cytat:
Canon 5d bardzo by mi odpowiadał ze względu na pełną klatkę
Sprzedając 50D zostawiłeś sobie te szkła, które posiadasz w stopce? Jeśli tak, to tylko 50mm będzie działać pod 5D.
Miałeś kiedykolwiek do czynienia z 5D? Jeśli tak, to na pewno zdajesz sobie sprawę, że bez odpowiedniej wprawy nie poradzisz sobie na ślubie. W dodatku będziesz musiał być gdzieś w pobliżu, gdyż nie posiadasz odpowiedniej szklarni.
W dodatku popełniasz kolejny poważny błąd. Powiedzmy, że wybierzesz D300, ale będzie to wymagało od Ciebie zmiany systemu. Wymiany szkieł oraz lampy. Nowe przyzwyczajenia, nowa ergonomia i sporo nauki.
Mógłbym skreślić Twoje ambicje na łatwe pieniądze i postulować byś wybił sobie z głowy robienie zdjęć na ślubie, ale nie uczynię tego. Próbuj, bo być może w tym leży Twoja przyszłość.
Nie wiem jak bardzo jesteś w stanie naciągnąć budżet, ale zbuduj sobie stałkowy system z jednym zoomem: Sigma 10-20 (ok. 1400) + Twoja 50/1.4 + 85/1.8 (1100-1200). Dołóż do 40D i wystarczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Em Es
kup 5d - docenisz pełną klatkę :)
Potem z jednym szkiełkiem na ślub - poręczysz za to głową? ;)