Witam
Poszukuje zestawu z nadajnikiem i 2 odbiornikami mógłby mi ktoś polecić jakiś fajny nie drogi zestaw na allegro mój budżet (do 300 zł)
Wersja do druku
Witam
Poszukuje zestawu z nadajnikiem i 2 odbiornikami mógłby mi ktoś polecić jakiś fajny nie drogi zestaw na allegro mój budżet (do 300 zł)
Pixel Soldier - pewne wyzwalanie, duży zasięg, grupowanie lamp, solidna obudowa. Zmieścisz się w wyznaczonym budżecie.
pewnie wiele razy bylo
rf-602
pm-04
itd
A ja polecam Yongnuo RF-602 zmieścisz się w 250zł i nie będziesz miał żadnych powodów do narzekań. Pzdr.
Podpisuje się pod RF-602. Mam od roku i są niemalże bezproblemowe - chyba 2x na ileś tysięcy błysków mi tylko nie odpalił lampki.
Ja też głosuję na Żołnierzyki :)
Gdybyś Twój budżet był dwa razy większy, to mógłbyś zastanowić się nad wyzwalaczem Quantuuma - bardzo dobrze sprawdza się w studio, szczególnie przy większej ilość lamp, tak samo w plenerze, żadnych zakłóceń.
RF-602 jest bardzo dobre. Miałem je kupic w zeszłym roku, ale dosłownie tuż przed zakupem do Polski dotarło coś dużo lepszego w podobnej cenie 229zł-239zł - komplet nadajnik i odbiornik takie jak tutaj
http://allegro.pl/phottix-strato-2-c...547756402.html
http://allegro.pl/phottix-strato-wyz...547164444.html
Phottix Strato w nowej wersji z przelotką stopki lampy przenoszącą eTTL do lampy zamocowanej na aparacie na nadajniku Strato.
Dla mnie to idealne rozwiązanie.
Mam na aparacie lampę w eTTLu, która doświetlam pierwszy plan - najczęściej światłem odbitym z dyfuzorem na lampie. Pozdostałe lampy działają w manualu podpięte do odbiorników Strato.
Ważne jest że mam wspomaganie AF z lampy wsuniętej w nadajnik na aparacie, bez tego w ciemności nie da się focić.
Wszystko działa radiowo na 2,4GHz.
Nadajnik ma genialnie prosto zrobiony podział na grupy. Wyłącznik jest do normalnego używania - to nie są mikroprzełączniki do ustawiania scyzorykiem.
Ma 4 kanały do 4 grup lamp i co bardzo ważne kanał ALL wyzwalający wszystkie lampy niezależnie od kanału - to bardzo ułatwia pracę o ile lampy są w różnych grupach, a chcemy je raz użyć selektywnie a innym razem wspólnie.
Kolejna bardzo fajna sprawa to zgodnie z informacją producenta odbiornik wytrzymuje sterowanie lampami z napięciem na stopce do 300Voltów. To ułatwia dobór lamp do strobingu.
Działa stabilnie. Testowałem do 1/250sec - mój EOS450D ma max czas synchronizacji 1/200, ale wyrabia się jeszcze przy 1/250, dopiero przy 1/333 pojawia się czarny pasek w dole klatki. Lampy są odpalane normalnie, czyli z migawką centralną można zejść jeszcze niżej.
Na szczęście przed zakupem nie czytałem postów o poprzednich Strato bo bym tych nie kupił:)
Ostatnie - Strato działa na małych paluszkach. Ja do odbiorników używam akumulatorków, które mają niższe napięcie niż baterie i jest OK. Zawsze zabieram ze sobą ładowarkę aku do lamp i sterowników i to jest też bezpieczniejsze niż baterie guzikowe.
Wykonanie OK.
Sanki do aparatu metalowe - to ważne bo lampa na nadajniku troche waży.
czyli mowisz, ze nowe Phottix Strato przenosi rowniez eTTL, tak? bo juz sie nieco pogubilem :) jak odroznic od starszej wersji, czy te linki allegro, ktore podales to sa wlasnie nowe urzadzenia?