-
[muflon] WEF 2011 w Payerne
Hmm... zamiast wydłużać w nieskończoność wątek w galeriach ogólnych, może spróbuję tutaj. A nuż się uda nie złamać żadnego punktu <padnij>Regulaminu</powstań> ;-)
Payerne. Baza szwajcarskiego lotnictwa wojskowego, która w tym roku zajmowała się organizacją ochrony przestrzeni powietrznej nad World Economic Forum w Davos. Jak co roku, jest to okazja dla lokalnych (i nie tylko) spotterów, żeby porobić trochę zdjęć samolotów z "gorącym" uzbrojeniem.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Więcej: http://danielrychcik.com/wef11 :-)
-
muflon, rozwalasz mnie swoimi zdjęciami- kiedyś się bawiłem dość poważnie w modelarstwo lotnicze- modele latające. Nieustannie mnie ciągnie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
lecz wówczas ze względu na wzrok bylem zdyskwalifikowany, a wszyscy kumple z modelarni albo latali, albo skakali, albo do Dęblina szli;)
-
A ja z podziwu ( dla zdjęć tez oczywiście) nie mogę wyjść, że mają tam taki bałagan, Każdy z ulicy objuczony 10 kg sprzętu może wejść i fotografować rzeczy "tajne". Że Ty jeszcze chodzisz swobodnie bez restrykcji żadnych to cud. W "porządnym" kraju takiego bałaganu by nie tolerowano! (o szpiegach nie wspomnę!):mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
januszP.
A ja z podziwu ( dla zdjęć tez oczywiście) nie mogę wyjść, że mają tam taki bałagan, Każdy z ulicy objuczony 10 kg sprzętu może wejść i fotografować rzeczy "tajne".
No ba, a do tego Polak, a kazdy Polak to pijak, a kazdy pijak to zlodziej! :mrgreen:
A tak serio: Szwajcaria slynie ze zdroworozsadkowego podejscia do takich rzeczy. W koncu jaki jest sens chowania sie z takim sprzetem za kilometrowymi plotami, jesli a) wszystkie mozliwe specyfikacje mozna wygooglac w 5min, b) zeby ocenic liczebnosc i tak wystarczy kilka km odleglosci i dobra lornetka ;)
To tez troche kwestia mocnej zaleznosci miedzy armia i spoleczenstwem wynikajacej z demokracji bezposredniej. Od zawsze wojsko musialo tu dbac o "image", dobre relacje z ludzmi itp. - bo nigdy nie wiadomo, czy za rok nie przeglosuja zakazu lotow ze wzgledu na halas, albo obciecia budzetu na zabawki :mrgreen:
-
Muflon, zastanawiam się co tu napisać, żeby nie brzmiało banalnie. I nic mi nie przychodzi do głowy. Dlatego ni ebędę się silił na jakieś "rozwlasz, miażdżysz, killer" etc. etc.. Napiszę po prostu: "Jak zwykle, świetnie" :)