Witam, w instrukcji gripa przeczytalem aby wyjmowac akumulatory jesli nie korzystam z niego przez "dluzszy" czas. Czy ktos moglby mi powiedziec dlaczego i co autor mogl miec na mysli piszac "dluzszy" (tlumaczenie wlasne ;) )
Wersja do druku
Witam, w instrukcji gripa przeczytalem aby wyjmowac akumulatory jesli nie korzystam z niego przez "dluzszy" czas. Czy ktos moglby mi powiedziec dlaczego i co autor mogl miec na mysli piszac "dluzszy" (tlumaczenie wlasne ;) )
O ile się nie mylę, to samo napisano w instrukcji aparatu oraz wielu innych urządzeń.
Pozdrówka!
To samo przeczytałem kiedyś odnośnie lustrzanek i innych sprzętów
ale nie wiem czemu nie można trzymać akumulatorów w środku,
być może po to by zapobiec ich wylaniu w środku sprzętu (ale to mój domysł)
dołączam się do pytania
Praktycznie w każdej instrukcji tak jest , żeby wyjąć ogniwa z urządzenia jak się przez dłuższy czas nie korzysta ze sprzętu. Przez "dłyższy czas" nie znaczy dzień czy tydzień, tylko raczej miesiąc, rok :) właśnie po to, żeby sie nie odkształciły, wylały itp uszkadzając przy tm sprzęt :(
jeśli są to akumulatory typu eneloop to bym nie wyciągał bo nie mają tendencji do samorozładowywania się, natomiast klasyczne NiMh bym wyjmował.. oczywiście piszę o kwestii miesięcy a nie tygodni
Dluzszy okres to tak 2 tyg minimum.
Dlatego ze moze dojsc do rozladowania akumulatora ponizej jego stan minimalny/bezpieczny i w ten sposob mozna bezpowrotnie zmiejszyc jego pojemnosc/wydajnosc/zywotnosc
Wymieniłem ogniwa (10szt) w akumulatorze do 1D Mark II N,
Ładnie skleiłem obudowe
Jest super
Trzyma bardzo długo (10x2500)
Jak wymienie ogniwa w drugiej i trzeciej to będą w aparacie zmieniane co ok 2 miesiące
(więcej korzystzm z 50D)
Przecież pakiet takich połączonych akumulatorów to ...Urządzenie elektryczne
Ale nie mam jakoś zamiaru ich rozbierac, wyciągać i co 2 miesiące lutować i sklejać.
Prawdopodobnie to stary zwyczaj z czasów gdy korzystało się ze zwykłych bateryjek,które nie ekploatowane często wylewały...
Zawsze ignorowałem te zalecenia, ale teraz chyba się to zmieni :D
Szkoda sprzętu
Wyjście? Używać aparatu, a nie czas tracić na forach :)
pozd®ówka