Witam, w instrukcji gripa przeczytalem aby wyjmowac akumulatory jesli nie korzystam z niego przez "dluzszy" czas. Czy ktos moglby mi powiedziec dlaczego i co autor mogl miec na mysli piszac "dluzszy" (tlumaczenie wlasne)
Witam, w instrukcji gripa przeczytalem aby wyjmowac akumulatory jesli nie korzystam z niego przez "dluzszy" czas. Czy ktos moglby mi powiedziec dlaczego i co autor mogl miec na mysli piszac "dluzszy" (tlumaczenie wlasne)
O ile się nie mylę, to samo napisano w instrukcji aparatu oraz wielu innych urządzeń.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
To samo przeczytałem kiedyś odnośnie lustrzanek i innych sprzętów
ale nie wiem czemu nie można trzymać akumulatorów w środku,
być może po to by zapobiec ich wylaniu w środku sprzętu (ale to mój domysł)
dołączam się do pytania
Praktycznie w każdej instrukcji tak jest , żeby wyjąć ogniwa z urządzenia jak się przez dłuższy czas nie korzysta ze sprzętu. Przez "dłyższy czas" nie znaczy dzień czy tydzień, tylko raczej miesiąc, rokwłaśnie po to, żeby sie nie odkształciły, wylały itp uszkadzając przy tm sprzęt
![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
jeśli są to akumulatory typu eneloop to bym nie wyciągał bo nie mają tendencji do samorozładowywania się, natomiast klasyczne NiMh bym wyjmował.. oczywiście piszę o kwestii miesięcy a nie tygodni
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Dluzszy okres to tak 2 tyg minimum.
Dlatego ze moze dojsc do rozladowania akumulatora ponizej jego stan minimalny/bezpieczny i w ten sposob mozna bezpowrotnie zmiejszyc jego pojemnosc/wydajnosc/zywotnosc
Wymieniłem ogniwa (10szt) w akumulatorze do 1D Mark II N,
Ładnie skleiłem obudowe
Jest super
Trzyma bardzo długo (10x2500)
Jak wymienie ogniwa w drugiej i trzeciej to będą w aparacie zmieniane co ok 2 miesiące
(więcej korzystzm z 50D)
Przecież pakiet takich połączonych akumulatorów to ...Urządzenie elektryczne
Ale nie mam jakoś zamiaru ich rozbierac, wyciągać i co 2 miesiące lutować i sklejać.
Prawdopodobnie to stary zwyczaj z czasów gdy korzystało się ze zwykłych bateryjek,które nie ekploatowane często wylewały...
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
Zawsze ignorowałem te zalecenia, ale teraz chyba się to zmieni
Szkoda sprzętu
Wyjście? Używać aparatu, a nie czas tracić na forach
pozd®ówka
regulamin pkt 8