Czy ktos mi moze doradzić jak robic zdjecia w podczerwieni w 60 d? Kupilam filtr ir ,ale zdjecia nie wychodza... :roll: . Dodam,ze to moja pierwsza lustrzanka i nie znam sie jeszcze za dobrze na jej obsludze;)
Wersja do druku
Czy ktos mi moze doradzić jak robic zdjecia w podczerwieni w 60 d? Kupilam filtr ir ,ale zdjecia nie wychodza... :roll: . Dodam,ze to moja pierwsza lustrzanka i nie znam sie jeszcze za dobrze na jej obsludze;)
Potrzebujesz statyw i wężyk spustowy do tego typu fotografii w niezmodyfikowanym aparacie. Pozdrawiam.
Polecam lekturę - Fotografia IR / w podczerwieni
Może troszkę rozjaśni temat, pomoże... ;)
Pozdrówka!
W uproszczeniu filtr IR na obiektywie odcina wszystko poza IR a na matrycy puszcza wszystko poza IR więc w gruncie rzeczy do samej matrycy dociera bardzo niewiele więc czasy naświetlania w takim zestawieniu muszą być BARDZO długie...
Nie rozumiumem jednocześnie sensu instnienia tych filtrów na obiektyw, ale mniejsza o to.
Link który Ci podałem to nie tylko jeden filmik! W zasadzie jest tam opisane wszystko więc wystarczy żeby Ci się chciało to przeczytać...
Bo oczywiscie cala fotografia, to fotografia cyfrowa niezmodyfikowanymi aparatami ;)
a) te filtry przydaja sie przy fotografowaniu aparatami analogowymi, ktore z zalozenia nie posiadaja zadnych ekstra filtrow przed klisza
b) cyfrowki kompaktowe zwykle nie posiadaja filtra wycinajacego podczerwien przed matryca - a przy zastosowaniu odpowiedniej tulejki, mozna stosowac do nich normalne filtry
c) niektorzy maja zmodyfikowane lustrzanki - glownie Ci, ktorzy foca nocne niebo ;)