Czy ktos mi moze doradzić jak robic zdjecia w podczerwieni w 60 d? Kupilam filtr ir ,ale zdjecia nie wychodza.... Dodam,ze to moja pierwsza lustrzanka i nie znam sie jeszcze za dobrze na jej obsludze
![]()
Czy ktos mi moze doradzić jak robic zdjecia w podczerwieni w 60 d? Kupilam filtr ir ,ale zdjecia nie wychodza.... Dodam,ze to moja pierwsza lustrzanka i nie znam sie jeszcze za dobrze na jej obsludze
![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Potrzebujesz statyw i wężyk spustowy do tego typu fotografii w niezmodyfikowanym aparacie. Pozdrawiam.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Polecam lekturę - Fotografia IR / w podczerwieni
Może troszkę rozjaśni temat, pomoże...
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
W uproszczeniu filtr IR na obiektywie odcina wszystko poza IR a na matrycy puszcza wszystko poza IR więc w gruncie rzeczy do samej matrycy dociera bardzo niewiele więc czasy naświetlania w takim zestawieniu muszą być BARDZO długie...
Nie rozumiumem jednocześnie sensu instnienia tych filtrów na obiektyw, ale mniejsza o to.
Link który Ci podałem to nie tylko jeden filmik! W zasadzie jest tam opisane wszystko więc wystarczy żeby Ci się chciało to przeczytać...
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Bo oczywiscie cala fotografia, to fotografia cyfrowa niezmodyfikowanymi aparatami
a) te filtry przydaja sie przy fotografowaniu aparatami analogowymi, ktore z zalozenia nie posiadaja zadnych ekstra filtrow przed klisza
b) cyfrowki kompaktowe zwykle nie posiadaja filtra wycinajacego podczerwien przed matryca - a przy zastosowaniu odpowiedniej tulejki, mozna stosowac do nich normalne filtry
c) niektorzy maja zmodyfikowane lustrzanki - glownie Ci, ktorzy foca nocne niebo![]()