... i przyjrzałem się dokładniej zdjęciom z menu. Patrzę i patrzę, coś te bliki znajomy kształt mają hmmmm.... no tak, EF50/1,8 :) Tylko on daje takie ładne pięciokątne bliki.
Wersja do druku
... i przyjrzałem się dokładniej zdjęciom z menu. Patrzę i patrzę, coś te bliki znajomy kształt mają hmmmm.... no tak, EF50/1,8 :) Tylko on daje takie ładne pięciokątne bliki.
Przypominam, ze nawet w Hydeparku dyskusja w jakis sposob ma byc powiazana z fotografia..
Posty o tematyce kulinarnej beda kasowane ;)
Juz wiem, czemu ostatnimi czasy to szklo tak podrozalo - na forum to nazywaja "ukrytymi elkami" :)
Jakoś mi to nie wygląda na pentagony z EF 50/1. 8.
Krawędzie są wklęsłe ku środkowi, a w 1.8 są jednak zaokrąglone.
Przy mniejszych otworach prawie proste, ale nie wklęsłe.
A tu jednak chyba nie było to f/8, więc byłoby wypukłe, a nie jest.
A ja wczoraj byłem w studio fotograficznym - wiecie takim profi... Chciałem przyjrzeć się jak oni to robią, ale niestety trafiłem na przerwę obiadową. Akurat zajadali się jakąś pizzą. Na tekturowych opakowaniach były kapelusze ;)). No i ciasto wydawało mię jakieś znajome. :)
A tak na poważnie - w sumie pizzę do katalogu to można tez ruskim manualem ;) więc 50/1.8 też spokojnie da radę :).
To źle, że zrobione na 50 1.8? nie profi czy co?
no właśnie trochę*nie rozumiem tego podejścia, że jak zdjęcia komercyjne, to już muszą być same eLki używane do ich robienia. miałem okazję asystować przy różnych sesjach i prawie nikt nie korzystał ze stałek serii L, zoomy owszem, ale stałki to 35/2, 50/1.8, 85/1.8, jedyna stała eLa to 135/2.
Tym bardziej, że przy ustawianiu sobie fotografowanych elementów i dzisiejszej obróbce wcale mnie to nie dziwi że tanią 50tką są robione zdjęcia komercyjne.