Porownanie Sigma 85/1,4 EX HSM DG & Canon 85/1,2L & Canon85/1,8
Zdięcia nie są genialne ale to moje pierwsze porównanie obiektywów i proszę o wyrozumiałość. Oba Canony są powszechne więc napiszę trochę na temat Sigmy. Obiektywem jestem mile zaskoczony od samego początku. Nie byłem do końca pewny zakupu ale ze względów finansowych nie mogłem pozwolić sobie na C85LII. Nowa Sigma była interesujacą alternatywą lecz na podstawie opinii o poprzednich obiektywach tego producenta martwiło mnie kilka rzeczy, jakość wykonania i AF. Obiektyw jest solidny; pierścień nastawu ostrości działa płynnie i przyjemnie choć trochę ciężej niż w moim 24L. Nie ma żadnych luzów i podejrzanych szczelin. Matowe wykończenie prezentuje się całkiem nieźle i doskonale leży w dłoni. Obiektyw jest w miare ciężki (0,7kg) no ale taka ilość szkła musi ważyć. Nie ukrywam, że łatwo zauważyć skok jakościowy w porównaniu z poprzednimi obiektywami Sigmy. Auto focus trafia od wyjęcia z pudełka. Niestety nie bylem w stanie porownać kilku egzemplarzy ponieważ w sklepie był tylko jeden pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem na wszelkie mi znane sposoby czy trafia tam gdzie go proszę. Celujac w to samo miejsce, za kazdym razem ustawiając Af ponownie trafiał za kazdym razem. Jeśli chodzi o prędkość jest zdecydowanie szybszy niż 85L, szczególnie przy słabym oświetleniu. W studio róznica była lecz już nie taka duża. Prędkością dorównuje 85/1.8 choć momentami da się odczuć, że Canon jest trochę szybszy. Zresztą najbardziej się obawiałem mikro regulacjii, wysyłania obiektywu do serwisu i ogólnie problemu z AF. Sprawdziłem obiektyw na trzech różnych 5DmkII i na każdym działał precyzyjnie i nie ujawniał FF lub BF. Napewno jest wiele drobiazgów na które nie zwróciłem uwagi i to są jedynie moje pierwsze wrażenia z używania tego sprzętu niespełna 3 dni. Podsumowując, jestem zadowolony z zakupu (jak narazie) i zobaczymy jak S85 spisze sie w terenie juz niedługo. Postaram się uzupełnić relacje gdy tylko zauważę coś ciekawego.
Zdięcia robione ze statywu 5DmkII w trybie Av.
C85L & Sigma
Rawy prosto z puszki do pobrania
http://hotfile.com/dl/78304633/3c92f...sigma.rar.html