http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...1133173020.719
Wersja do druku
Hmm
Ten fotoreporter to idiota.
Koniec komentarza.
Ale to dotyczy się tylko tego.
Dokladnie tak ...dlatego tytul powinien brzmiec "fotoreporter - hiena" :rolleyes:Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Powiedziałbym... trafił swój na swego ;-)
Dokładnie ;)
Hmm, nazwa zawodu - fotoreporter, wziela sie chyba od slowa fotoreportaz. To co z reguly robia fotoreportezy, niewiele ma wspolnego z fotoreportazem. Wlasciwie, to powiedzenie teraz, ze jest sie fotoreporterem nie jest niczym nobilitujacym, wrecz odwrotnie.
Moim prywatnym zdaniem, paradoksalnie, gazety sa teraz fatalnym miejscem dla reportazu.
Obecnie, w gazecie, fotoreporter to czlowiek, ktory za kiepskie pieniadze, zrobi zdjecia portretowe. Z braku czasu beda to zdjecia pozowane, lub za kazda cene - co widac po powyzszym przykladzie.
Pomijam juz, co to sa za zdjecia, bo ze sa one obliczone na tania sensacje to widac. Dodatkowo o etyce zawodu, nie ma nawet co mowic, a o intelektualnym przekazie w fotoreportazu, to juz w zadnej gazecie/dzienniku nie rozmawiaja, ba nawet w 99% nie slyszeli.
No nic, jakos tak optymistycznie inaczej sie zrobilo.
jarek: też chyba trochę przesadzasz.
Ja lubię np patrzeć na fotografie w Dużym Formacie w wyborczej - tam pokazuja naprawdę dobre fotografie
zachowanie fotoreportera jak najbardziej karygodne, choć i Wojwudzki się nie popisał - nie miał prawa zasłaniać gościowi obiektywu - wyobraźcie sobie, że wam ktoś łapie za wasz obiektyw - oczywiście reakcja "fotoreportera" poniżej poziomu. A co do zawodu - ostatnio bardzo rozbawił mnie kadr - gdzie ściana fotoreporterów robiła zdjęcia premierowi była to dosłownie ściana - gdyby zamiast aparatów dać im do ręki miecze wyglądało by to jak inscenizacja obrazu "bitwa pod grunwaldem"
Adamek, niestety rozmijamy sie w oczekiwaniach. Duzy format to poprawnosc - powod to czas (czytaj: pieniadze) jaki maja fotografowie na realizacje tematu.
Jakbys sprobowal sfotografowac mnie bez pytania, to tez bym Ci zaslonil. Takie moje prawo. Twoja wolnosc konczy sie tam, gdzie zaczyna sie moja.Cytat:
Zamieszczone przez mario1275