Witam wszystkich. Chciałbym żebyście pomogli mi z następującym problemem. Jakiś czas temu zebrałem się na wywołanie moich wypocin fotograficznych. Poczytałem sobie na związane tematy. Pożyczyłem od kolegi pajączka i skalibrowałem monitor (zgodnie ze wszystkimi procedurami krok po kroku), pobrałem z fotolabu profil (e-agfa na Jedności we Wrocławiu) a następnie przygotowałem fotki pod ten profil w PS. Eksperymentalnie oddałem do wywołania kolo 15 fotografii w różnych kolorach (czernie, biele itp żeby sprawdzić czy się nie zleją ).
A teraz problem - otrzymałem fotografie, które jak dla mnie (pełna amatorka) kolorystycznie wydają się super ale wszystkie są za ciemne. Przykładając fotografie do monitora otrzymuję identyczne zdjęcia przyciemniając obraz cyfrowy tak o 100 w PS. Kobieta w labie powiedziała, ze mam za jasno ustawiony monitor, jednak wydaje mi się to niemożliwe biorąc pod uwagę, że ustawiałem jasność/kontrast na szablon. Foto wywoływałem (przepraszam ale nie pamiętam już teraz jak ta opcja się nazywa) bez ingerencji labu (opcja do wyboru na stronie).
Rozumiem możliwość jaiś drobnych rozbieżności kolorystycznych ale skąd aż taka różnica w jasności?? Będę wdzięczny za jakieś konstruktywne porady i uwagi.
pozdrawiam