Witam ponownie,
Zachodzę w głowę co wybrać do macro; Canona 105/2,8, Tokine 100/2,8, podobną Sigmę czy Tamrona. Obiektyw będzie podpinany do EOS-a 5 i EOS-a 350d. Jestem ciekawy Waszych opinii i doświadczeń.
pozdrawiam
j.
Wersja do druku
Witam ponownie,
Zachodzę w głowę co wybrać do macro; Canona 105/2,8, Tokine 100/2,8, podobną Sigmę czy Tamrona. Obiektyw będzie podpinany do EOS-a 5 i EOS-a 350d. Jestem ciekawy Waszych opinii i doświadczeń.
pozdrawiam
j.
no to zaraz sie zacznie :mrgreen:
Na początek drobne sprostowanie:
Canon i Tokina to 100,
Sigma 105,
Tamron 90
Ich jakość optyczna jest porównywalnie wysoka, różnice bedą subtelne.
Canon wyróżnia się budową mechaniczną (wewnetrzne ostrzenie, USM) oraz zapewni na 100% kompatybilność w przyszłości.
ja juz sobie odpuscilem ;-) w koncu kazdy w miare inteligentny czlowiek wie do czego sluzy wyszukiwarkaCytat:
Zamieszczone przez bonk
jesli masz 2kPLN to nie masz sie nad czym zastanawiac - Twoj wybor to Canon 100/2.8 Macro :>
ale tradycyjnie dodam , nt. obiektywow macro jest sporo na forum.
offtopCytat:
Zamieszczone przez Jac
ja mysle ze powinna tu dzialac automatyczna wyszukiwarka
ktora kazdy nowy post z "glupimi" pytaniami powinna przekierowywac
do dzialu "UŻYJ SZUKAJ" :mrgreen:
oczywiscie powinna byc wyposarzona w sztuczna inteligencje
chodz napewno nie wyzsza niz autorzy takowych postów :twisted:
Canon wyróżnia się budową mechaniczną (wewnetrzne ostrzenie, USM) oraz zapewni na 100% kompatybilność w przyszłości
Nie rozumiem dlaczego inne miałyby mieć problem z kompatybilnością?
j
Uwagi z wyszukiwarką ze wszech miar słuszne. Nawet od tego zacząłem :-) , jednak nie w pełni zadowoliły mnie w ten sposób zgromadzone informacje. Poza wszystkim jeśli tego typu posty nie interesują szacownych grupowiczów można je najzwyczajniej pomijać bez ww. uwag :-)
pozdrawiam
j.
Z tego samego powodu, co dzisiaj większość starszych Sigm nie działa z cyfrowymi EOS-ami.Cytat:
Zamieszczone przez karczmarz
http://rtfm.killfile.pl/#lajzaCytat:
Zamieszczone przez karczmarz
"Istnieją techniczne środowiska dyskusyjne, w których z powodu źle pojętej superuprzejmości piszącym nie wolno wspominać o błędach znalezionych w cudzych postach - "jeśli nie chcesz pomóc użytkownikowi w tym, o co pyta, to się nie odzywaj". Doświadczeni użytkownicy opuszczą taką grupę, a dyskusje tam zmienią się w bezsensowną paplaninę. Grupa stanie się bezużyteczna jako forum techniczne."
My, by uniknac opuszczania forum przez ludzi znudzonych i zniecheconych wiecznie powtarzajacymi sie tymi samymi pytaniami - wlasnie po to stworzylismy podforum Dla Poczatkujacych.
Ty - o ile bedziesz wiecznie prezentowal takie podejscie "nie podoba sie - nie odpowiadaj" - w koncu zaczniesz byc ignorowany przez taka ilosc ludzi ze nic sie nie dowiesz... i moze dopiero wtedy przekonasz sie ze wyszukiwarka nie parzy :roll: . Powodzenia.