Jasno i przejżyście o 550EX
Jako iż jestem w pewnych sprawach teoretycznie niedouczony, mam prośbe:
czy ktoś mógłby mi jasno i prosto opisać zalety lampy 550EX przy aparacie 300D, bez używania wulgranych słów typu "kompensacja błysku" itp, tylko jasno - czy lampa sama sobie dobierze moc błysku do zastanego światła w jakimś trybie auto, czy tylko będzie można sobie tą siłe regulować? czy przy czasie krótszym niż jakas tam wartość naświetlone będzie tylko pół kadru? i tym podobne wady zalety :) na razie używam lampy Metz za 200zł, problem z nia polega na tym że musze sie "wbłyskac w temat" żeby sprawdzić czy fotka nie będzie prześwietlona czy za ciemna....czy 550 coś ułatwi? :)
Re: Jasno i przejżyście o 550EX
Cytat:
Zamieszczone przez DariuszM
na razie używam lampy Metz za 200zł, problem z nia polega na tym że musze sie "wbłyskac w temat" żeby sprawdzić czy fotka nie będzie prześwietlona czy za ciemna....czy 550 coś ułatwi? :)
Z 550 tez bedziesz musial sie wblyskiwac, bonus jej taki ze ma korekcje blysku w sobie i jak ci automatycznym pomiarem przeswietli/niedoswietli to mozesz to przyciskami na lampie skorygowac. Gdybys uzyl z 300D lampy takiej ktora nie posiada wlasnej korekcji sily blysku (np 420EX) to mialbys klopot jesli zdjecia by ci zle oswietlone wychodzily.
Re: Jasno i przejżyście o 550EX
Cytat:
Zamieszczone przez DariuszM
czy ktoś mógłby mi jasno i prosto opisać zalety lampy 550EX przy aparacie 300D, bez używania wulgranych słów typu "kompensacja błysku" itp
OK, sprobuje. Otoz z lampka 550EX zrobisz wszystko to, o czym tylko sobie zamarzysz (w dziedzinie blyskania ofkoz :D) Automat, manual, mnogosc funkcji, bajery... Proponuje sciagnac sobie instukcje PL i poczytac.