Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Canon 550 EX

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Jasno i przejżyście o 550EX

Jako iż jestem w pewnych sprawach teoretycznie niedouczony, mam prośbe:
    czy ktoś mógłby mi jasno i prosto opisać zalety lampy 550EX przy aparacie 300D, bez używania wulgranych słów typu "kompensacja błysku" itp, tylko jasno - czy lampa sama sobie dobierze moc błysku do zastanego światła w jakimś trybie auto, czy tylko będzie można sobie tą siłe regulować? czy przy czasie krótszym niż jakas tam wartość naświetlone będzie tylko pół kadru? i tym podobne wady zalety na razie używam lampy Metz za 200zł, problem z nia polega na tym że musze sie "wbłyskac w temat" żeby sprawdzić czy fotka nie będzie prześwietlona czy za ciemna....czy 550 coś ułatwi?
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Jasno i przejżyście o 550EX

Cytat Zamieszczone przez DariuszM
    na razie używam lampy Metz za 200zł, problem z nia polega na tym że musze sie "wbłyskac w temat" żeby sprawdzić czy fotka nie będzie prześwietlona czy za ciemna....czy 550 coś ułatwi?
    Z 550 tez bedziesz musial sie wblyskiwac, bonus jej taki ze ma korekcje blysku w sobie i jak ci automatycznym pomiarem przeswietli/niedoswietli to mozesz to przyciskami na lampie skorygowac. Gdybys uzyl z 300D lampy takiej ktora nie posiada wlasnej korekcji sily blysku (np 420EX) to mialbys klopot jesli zdjecia by ci zle oswietlone wychodzily.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no po to sie "wbłyskuje" żeby dobre wychodziły
    a czy będzie działac jak ta wbudowana - np w ciemnosci by zlapac focus, da serie małych błysków?
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no po to sie "wbłyskuje" żeby dobre wychodziły
    a czy będzie działac jak ta wbudowana - np w ciemnosci by zlapac focus, da serie małych błysków?
    Wspomaganie AF jest o wiele milsze w lampach EX - robi jeden ciut dluzszy "blysK ' -naswietlajac cel takim czerwonym, siatkowanym odblaskiem - krotsze, mniej zwraca uwage a cholernie skuteczne . Dziala tylko z lustrzankami, podlaczone do kompaktow (G3, G5 itp) lampy EX nie wspomagaja AF (ani nie dzialaja w trybie zdjec seryjnych).

Z tym wblyskiwaniem chodzilo mi o to ze w 550EX+300D jest wygodniej bo po zdjeciu probnym jak zauwazysz przypalenia to mozesz latwo zmienic sile blysku i sprobowac kolejne. Gdybys mial np 420EX to sily blysku nie mialbys jak zmienic i musialbys kombinowac z nastawami ekspozycji - czyli w trybach automatycznych/tematycznych korekcje ekspozycji (nie wiem czy by podzialalo - nie bawilem sie 300D 8) ).

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

ciekawa sparawa w Ex 550 jest to ze na moniterze lampa pokazuje ci odleglosc w metrach lub w stopach na jaka jest w stanie skutenie oswietlic ekspozycje dziala to 95% przypadków - ile tylko w warunkach swiatla dziennego np przu ev -3 jest w stanie oswietlic do odleglosci np 20m w swietle sztucznych dobrze jest ustawic na mniejszy zakres i blokowac blysk to daje swietne rezultaty, a jezeli lampa przepali lub niedoswietli to zwracajac uwage na histogram mozna dokonac korekcji ekspozycji!
    - w swietle dzienym najlepiej jest stosować tryb Av , który to ustawia naswietlenie tla , a lampa mierzy pomiar na glowny motyw.
    - w swietle sztucznym o ile jest to mozliwe radzilbym tez Av poniewarz zdjecia wygladaja bardziej realisytycznie, ale jezeli niepozwalaja na to warunki oswietleniowe dobrze sprawdza sie program P, oraz oczywiscie jesli jest na to czas manualne ustawienie w aparacie M.........
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie Re: Jasno i przejżyście o 550EX

czy ktoś mógłby mi jasno i prosto opisać zalety lampy 550EX przy aparacie 300D, bez używania wulgranych słów typu "kompensacja błysku" itp
    OK, sprobuje. Otoz z lampka 550EX zrobisz wszystko to, o czym tylko sobie zamarzysz (w dziedzinie blyskania ofkoz ) Automat, manual, mnogosc funkcji, bajery... Proponuje sciagnac sobie instukcje PL i poczytac.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

LOL dzieki
    pytałem sie w lutym gdzies tak ....lampe mam juz od 2 miesiacy gdzies
    choc nadal wiele funkcji jest dla mnie tajemnicą...
    jak mam ustawiony M - manual i błysk 1/1 to i tak jakoś dużo słabiej mi błyska niż na automacie....
    nie rozszyfrowałem tez jeszcze błysku stroboskopowego...

aha - i jak pstrykac w trybie aparatu Av jak jest slabe swiatlo? aparat ustawia mi wtedy i tak dlugi czas naswietlania - wyjdzie wtedy rozmycie z zamrożeniem ekspozycji w jakies fazie...?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

aha - i jak pstrykac w trybie aparatu Av jak jest slabe swiatlo?
    W 10D to jest specjalna Custom Function do tego - synchronizacja lampy albo na sile na 1/200 wtedy aparat dobiera czas naswietlania 1/200, ty dobierasz przyslone a lampa dopelnia swoim swiatlem brakujace oswietlenie (czyli bylska silnie, oswietlajac praktycznie tylko pierwszy plan - zalezy jeszcze jak masz ja ukierunkowana).

aparat ustawia mi wtedy i tak dlugi czas naswietlania - wyjdzie wtedy rozmycie z zamrożeniem ekspozycji w jakies fazie...?
    Tak... a "faza" zalezy na ktora odslone migawki nastawisz lampe, dodatkowo tu mozesz blysk strobo zastosowac i zamrozic ekspozycje w kilku fazach.
    Na przyklad czas naswietlania 1/10 sekundy vs strobo z czestotliwoscia 60Hz (1/60 sek) da ci 6 zamrozen o ile dobrze kojarze...
    Fajna zabawa ale mi na tyle niepotrzebna ze na razie nie wydam 1500zl na to

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

W 10D to jest specjalna Custom Function do tego - synchronizacja lampy albo na sile na 1/200
    W 300D jest tak samo - firmware made in russia

Fajna zabawa ale mi na tyle niepotrzebna ze na razie nie wydam 1500zl na to
    550EX oprocz tych "bajerow" to jakby nie bylo najlepsza lampka do Canonow. Chcesz wydac 1000 zl na statyw a oszczedzasz na lampie - ale ja nigdy Cie nie bylem w stanie zrozumiec...
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Chcesz wydac 1000 zl na statyw a oszczedzasz na lampie - ale ja nigdy Cie nie bylem w stanie zrozumiec...
    Lampe juz mam i jest zupelnie wystarczajaca do moich potrzeb - dobrze dziala z 10D, dobrze oswietla, kilka innych bajerow z 550 beda mi kiedys potrzebne, ale nie teraz. Statyw mam (Velbon CX 440 - do G3 byl akurat) ale jest zupelnie niewystarczajacy do moich potrzeb, a solidniejszy, stabilny statyw potrzebny mi jest juz teraz - bardziej niz kilka bajerow z 550EX vs 420EX. Wybor jest prosty .

Kazdy powinien dobierac sprzet i wydawac na niego pieniadze wg wlasnych, aktualnych potrzeb a nie "dlaczego nie wezmiesz najlepszej lampy, skoro kupujesz tak drogi statyw" .

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów