Canon S50 czy Sony V1 ???
Witam,
Po długiej analizie własnych porzeb i chęci dotyczących wyboru kompaktu (to będzie mój pierwszy cyfrak) w konfrontacji z dostępną ofertą aparatów spełniających moje kryteria pozostałem z alternatywą : Canon S50 lub Sony V1. Bardziej pasujący do moich potrzeb jest Canon - wystarczający dla mnie zestaw funkcji, wysokiej jakości zdjęcia, bogate tryby auto, tryb manualny, dobra optyka, przyzwoitej wielkości LCD, zasilanie, solidna obudowa, nie zamierzam korzystać z dodatkowej lampy i rozszerzeń optyki, to wszystko w połączeniu z dodatkową kartą pamięci 256MB i pokrowcem w cenie między 1900 a 2000 PLN sprawia, że ten aparat jest moim faworytem. Jednak do 2000 PLN można kupić Sony V1 bez dodatków, przy czym V1 oferuje lepszą optykę, jakość zdjęć (???) no i zdecydowanie większy zestaw funkcji (niekoniecznie niezbędnych) i ogólnie większe możliwości. Trochę psuje wrażenie mniejszy LCD w V1. Nie jestem pewien, czy V1 można przełaczyć całkowicie w tryb manual, tak jak Canona, a na manualu zależy mi tak samo jak na dobrym trybie auto. Do tej pory używałem lustrzanek analogowych i zależy mi na możliwości wyłączenia automatyki i przejęcia całkowitej kontroli nad aparatem. Pojawił się niedawno Sony W1, nad którym też się zastanawiam, jednak mam wrażenie że ten aparat nie udostępnia pełnego manuala, proszę o dokładniejsze informacje.
Zatem pytanie: S50 czy V1 ???
... i jak ma się do nich Sony W1 ?
dziękuję za wszelkie sugestie i wskazówki.
Adam
Re: Canon S50 czy Sony V1 ???
Cytat:
Zamieszczone przez amatecki
Bardziej pasujący do moich potrzeb jest Canon
To dlaczego go nie bierzesz od razu? Jesli ci bardziej pasuje to znaczy ze juz wybrales... my tu za ciebie nie zdecydujemy ostatecznie - wine za ewentualny zly wybor bedziesz zwalal tylko na siebie nie na innych :twisted: .
Cytat:
nie zamierzam korzystać z dodatkowej lampy i rozszerzeń optyki, to wszystko w połączeniu z dodatkową kartą pamięci 256MB
Jesli na pewno to nie masz co sie zastanawiac... to sa jedne z kilku zalet V1 nad S50 tzn zewnetrzna lampa i mozliwosc mocowania adapterow, a za to wada Sony sa drogie Memory Sticks.
Cytat:
przy czym V1 oferuje lepszą optykę, jakość zdjęć (???)
Jestes pewien? Udowodnij :twisted: (zdjecia porownawcze, testowe, opinie uzytkownikow/testerow ktorzy mieli oba modele).
Cytat:
zdecydowanie większy zestaw funkcji (niekoniecznie niezbędnych) i ogólnie większe możliwości.
Wymien te funkcje i mozliwosci... szczegolnie te, ktore tobie moga byc bardziej przydatne.
Ze swojej strony wymienie kilka przewag V1 poza tymi juz wymienionymi wyzej:
Iso 800 (pewnie szumi jak cholera), zoom 4x , lepsza odleglosc ostrzenia, lepszy zakres migawki.
Przewagi S50: lepszy AF (???) , wiekszy bufor, RAW.
Cytat:
Nie jestem pewien, czy V1 można przełaczyć całkowicie w tryb manual
Mozna... widok na pokretlo trybow:
http://www.dpreview.com/reviews/Sony...opcontrols.jpg
I kompletny opis mozliwosci:
http://www.dpreview.com/reviews/sonydscv1
Cytat:
Pojawił się niedawno Sony W1
Zatem pytanie: S50 czy V1 ???
... i jak ma się do nich Sony W1 ?
http://www.dpreview.com/reviews/comp...1&show=all