witam
posiadam 350d , jestem poczatkujący ,
dlaczego nie da się wpełni otworzyć obiektywu na dłuższej
ogniskowej ?
Wersja do druku
witam
posiadam 350d , jestem poczatkujący ,
dlaczego nie da się wpełni otworzyć obiektywu na dłuższej
ogniskowej ?
Jakiego obiektywu to przede wszytskim??...:shock:
Domyślam się co znaczy "otworzyć". Przypuszczam też że chodzi o szkło ze zmiennym światłem.
Na przykład kit - f 3.5 masz tylko na krótkim końcu, przy dłuższych ogniskowych ogranicza Cię do 5.6.
Tak właśnie jest, to normalne przy tym typie szkieł i nic nie poradzisz..tzn poradzisz- kupując inny obiektyw ze stałym światłem gdzie masz nielimitowaną :) daną wartość przysłony np. 2.8 przez cały zakres.
Szkła o zmiennej ogniskowej {zoomy] mogą mieć ogniskową stałą np:2,8 lub zmienną jak pisał Marcin G.:np:3,5-5,6.Pisze na obiektywie i w jego instrukcji.Stałoogniskowe mają
"jak sama nazwa wskazuje ":-) stałą ogniskową.
Zapewne (za diagnozą MarcinaG, że chodzi o obiektyw zmiennoogniskowy ze zmiennym otworem względnym) wystarczy najprostsza możliwa odpowiedź - "bo tak jest zbudowany".
Sęk w tym, że to odpowiedź tak karkołomna, jak zadane pytanie, gdzie opis problemu jest nie tylko ubogi, ale i co najmniej niejednoznaczny (autor niezłą sieczkę zrobił w tych raptem kilku słowach). Dla ścisłości, taki np. "kit" na długim końcu przy f/5.6 jest w pełni otwarty, ale może o inne otwarcie chodziło (pewnie da się go w pełni otworzyć przy dowolnej ogniskowej, tylko nie każdy będzie potem umiał poskładać).
Jakoś tak dziwnie się zbiega, że w weekend'owe wieczory dość regularnie pojawiają się takie jednopostowe pisane dość charakterystycznym językiem "głupawki". Sam nie wiem co o tym myśleć, za każdym razem zastanawiam się czy jest sens odpisywać... Drogi tosca30, jeśli nie jesteś trollem (na jakiego niestety wyglądasz) i czujesz się tą wypowiedzią dotknięty, niech będzie dla Ciebie nauczką, że o terminologię i składnię wypowiedzi trzeba dbać.
App jak nie masz nic do powiedzenia to zostaw swoje trole w domu i idz na spacer
moze sie nie wyrazilem jak profesjonalista , bo jestem laikiem w tej dziedzinie , dlatego wszedlem do dzialu dla poczatkujacych , jak nie chcesz pomoc twoja sprawa , piszac te 6 linijek tekstu mogles zapytac jaki mam obiektyw i o co mi konkretnie chodzi...
canon 350 d z obiektywem sigma 17-70 f2,8 - dlaczego przy ogniskowej 70 nie moge otworzyc przyslony do 2,8 ??
Mocne słowa jak na drugi post. Sugeruję zmienić podejście. Przychodzisz na pomóc prosząc o pomoc. jesli w ten sposób się obnosisz i prawie że żądasz pomocy to nie spodziewaj się że w przyszłości ją otrzymasz. Chyba że od masochistów.
A Ty zanim napisałeś swoje pytanie mogłeś pomyśleć jak je zadać by otrzymać satysfakcjonującą odpowiedź. PRECYZJA zadawania pytań jest bardzo ważna, bo inaczej możesz zostać potraktowany jak wyżej i to jest tylko i wyłącznie Twoja wina - nie dajesz sobie pomóc pisząc nieprecyzyjne pytania, niezależnie od doświadczenia.Cytat:
piszac te 6 linijek tekstu mogles zapytac jaki mam obiektyw i o co mi konkretnie chodzi...
bo na 70mm ma f/4,5
http://www.sigma-foto.pl/sigma-17-70...ro,515,pr.html
a tu nawet bardziej szczegółowo:
http://www.optyczne.pl/14.12-Test_ob...%2881%29_.html
Arek | 2006-03-15 15:14:45
Uzupełniam więc: dla 17 mm 2.8, dla 30 mm 3.5, dla 50 mm 4.0 i dla 70 mm 4.5.
dzieki gwozdzt