http://www.iwoman.pl/na-serio/ludzie...,0,529399.html
Wersja do druku
Pewnie graficy w USA zaczeli się cenić a gazety cienko przędą
i tak powinno być ile razy słyszy się o nastolatkach które się odchudzają i niewiadomo co robią z cera zeby wyglądac jak z gazety ;/
Moim zdaniem to chwyt marketingowy, tak jak wywiad z Miclesem w lustrzance. Nie ma szans by PS zniknal z fotografi tym bardziej reklamowej.
Oczywiście, nie ma opcji żeby PS zniknął z fotografii, co najwyżej jego efekty będą mniej zauważalne, czytaj bardziej kontrolowane.
W dążeniu do perfekcyjnej urody wielu wydawców zatraciło umiar w upiększaniu modelek. Myślę, że trend na "naturalną" urodę ma wymiar finansowy i wielu konsumentów/konsumentek prasy kolorowej oczekuje by zdjęcia modelek były bliższe temu co nas otacza na codzień. Wątpię by wydawnictwa zrezygnowały z usług grafików. Oni napewno sobie poradzą nie-retuszując umiejętnie ;-)
kiedyś widziałem stronkę gdzie była cała masa przykładów retuszu w PS, gdzie kobieta była wyszopowana a po najechaniu myszką widać było oryginał, i tam były niby takie typowe foty z gazet, ale pamiętam że zrobiło na mnie duże wrażenie gdy kobiecie wyszopowali pachę... :] gdyby ktoś kojarzył o co mi chodzi i podrzucił linka to będę wdzięczny.
Voilà!
Przeraża natomiast jakość materiału wejściowego. Widać wydawnictwom bardziej opłaca(ło) się oszczędzać na fotografach niż szopistach.
dokładnie o to mi chodziło... wielkie dzięki