Wybaczcie być może naiwne pytanie, ale jako humanista nie potrafię znaleźć na nie odpowiedzi..
CZYM SĄ JEDNOSTKI "LLPM", KTÓRE CZESTO POJAWIAJĄ SIĘ PRZY OPISIE WARTOŚCI OPTYCZNYCH OBIEKTYWÓW?
Z góry wielkie dzięki za pomoc i wyrozumiałość :)
Wersja do druku
Wybaczcie być może naiwne pytanie, ale jako humanista nie potrafię znaleźć na nie odpowiedzi..
CZYM SĄ JEDNOSTKI "LLPM", KTÓRE CZESTO POJAWIAJĄ SIĘ PRZY OPISIE WARTOŚCI OPTYCZNYCH OBIEKTYWÓW?
Z góry wielkie dzięki za pomoc i wyrozumiałość :)
Rozdzielczość obiektywu, jego zdolność do rejestracji szczegółów
ilość linii/milimetr (lpm) z (ang) lines per milimetr
Ok, dzięki za podpowiedź. Tak to zdrowo_rozsądkowo wychodziło z wszystkich wykresów, ale teraz mam pewność. Dla usprawiedliwienia dodam, że ja jestem głównie analogowiec :D
Temat zamknięty.
nie milimetr, tylko millimeter:-)
Oprócz tego, z racji iż wzorce testowe ISO przedstawiają wzór z gęsto ułożonych czarnych i białych równoległych linii, częściej używaną jednostką są pary linii na milimetr ( lp/mm) ang - line pairs per millimeter (to tak nawiasem;))
o llpm słyszałem, że to skrót: Lottery Licensing Policy Manual:-)
To ja mam jescze glupsze pytanie; jak sie w takim razie maja jednostki uzyte w tym tescie http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5477&p=1 do llpm?
Jak sie maja do siebie te jednostki?
w teście z fotopolis.pl są linie na wysokość kadru :)
"Rozdzielczość określamy tu w liniach na wysokość obrazu lph (z ang. lines per picture height), co oznacza, że jeśli najgęściej rozmieszczone, ale jeszcze rozpoznawalne linie pola testowego leżą przy liczbie 16, to na całej wysokości poziomego kadru będziemy mogli rozpoznać 1600 linii. (...)" pzdr :)
Dalej rzne glupa i pytam jak porownac te dwie skale, zeby moc miec jakis punkt odniesienia.
o kfa..
A fotografia to miało być proste i przyjemne hobby :mrgreen: