Kochani! Poradźcie, który z nich najlepszy? Oczywiście obiektyw do Canona EOS 350D.
1. Tamron AF 18-200mm f/3,5-6,3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro
2. Sigma DC 18-200mm f/3,5-6,3 C/AF
3. Canon DC 28-200mm f/3,5-5,6
Piotr Patas
Wersja do druku
Kochani! Poradźcie, który z nich najlepszy? Oczywiście obiektyw do Canona EOS 350D.
1. Tamron AF 18-200mm f/3,5-6,3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro
2. Sigma DC 18-200mm f/3,5-6,3 C/AF
3. Canon DC 28-200mm f/3,5-5,6
Piotr Patas
Niestety prawdopodobnie żaden z nich , ciemne , długie i raczej słabe
Jesli koniecznie jeden obiektyw, koniecznie ultrazoom i koniecznie w tej cenie to numer 2.
Jednym szkłem wszystkiego nie załatwisz. Sztuka i klasycy mówią, że stosunek najdłuższej do najkrótszej ogniskowej nie powinien być większy niż 3 no góra 3.5.
święta racja wystarczy popatrzyć na obiektywy L Canona np 17-40 to stosunek ogniskowych jest nawet mniejszsy niż 3 jak wszystkim dobrze wiadomo to szkła stałoogniskowe są najostrzejsze i najdroższe szczególnie długie :razz:Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Fajnie byłoby mieć same L ale to wszystko kosztuje i to sporo. Na forum często pojawia się ten sam wątek, który nazwałbym poszukiwaniem uniwerslanego obiektywu ale póki co nie jest to możliwe. Chyba, że nastąpi jakiś przełom w szkłach ale prawa optyki się nie zmienią.
Myślę iż nie chodzi tylko o L-ki ale o przyzwyczajenia z kompaktowego zooma - też tak miałem i po zakupie podobnego obiektywu niemiło się rozczarowałem
Ja jako niezła alternatywe polecilbym 28-135 IS 3,5-5,6 - do 70-80mm bardzo ostry a pozniej wystarczy go troche przymknac. Po cropie wychodzi z niego 216mm wiec nie jest tak zle a stabilizator tez sie czem przydaje - moim zdaniem nizly spacerzoom na poczatek, tylko przydalby sie do niego jakis szeroki kat, chocby kit...
Myślę, że masz sporo racji pisząc o przyzwyczajeniu do kompaktowego zooma, ale zobacz że producenci doskonale reagują na takie wymaganie rynku i oferują takie szkła. Poza tym cena puszki spadła do rozsądnego poziomu i wiele osób chce mieć lustro bo lepsze ale, że to kosztuje sporo więcej jeśli chcesz wyposażyć w dobre szkła o tym już nikt nie mówi i pisze.Cytat:
Zamieszczone przez Semtex
Cytat:
Zamieszczone przez Semtex
Tyle ze te szkla z kompaktow sa porownywalnej jakosci jak wszelkie lustrzankowe hiperzoomy, tylko nieco jasniejsze bo sa malutkie (dopasowane do wymiarow matrycy).