Mam prośbe do grupowiczow niech ktos zamiesci zdjecie o ile ktos takowe ma na ktorym widac brud na obiektywie ;-) chodzi o to czy np drobinka kurzu na szkle obiektywu jest widoczna na zdjeciach przy duzej przeslonie ??
Wersja do druku
Mam prośbe do grupowiczow niech ktos zamiesci zdjecie o ile ktos takowe ma na ktorym widac brud na obiektywie ;-) chodzi o to czy np drobinka kurzu na szkle obiektywu jest widoczna na zdjeciach przy duzej przeslonie ??
raczej nie jest widoczna. przyloz niewielki kawalek papieru do przedniej soczewki i cyknij zdjecie.
inna sprawa, ze brud na soczewce pogarsza po prostu jakosc obrazu.
;-) dzieki za informacje tez mi sie wydawalo ze brud na soczewce nei byl by widoczny
a najleprze jest to ze wczoraj wyslalaem aparat na zytnia ;-) zeby przeczyscili matryce bo od nowosci mam jakas ufajdana jakims plynem hehe aparat przyszedl spowrotem i spraa wyglada tak samo byla brudna i jest brudna tylk oze teraz jeszcze zawieruszyla im sie jakas drobinka kurzu nie wiem jak oni czyszcza te matryce normalnie pozal sie boze
Trzeba bylo wyslac do mnie... w niedziele czyscilem sobie (niezle przybrudzona - spore paprochy juz przy f11 widoczne) matryce w 20D . Skutecznie na tyle ze przy f22 nic nie widac :D
No dobra mam pytanie w temacie brudzenia się matrycy. Jak to jest ze szczelnościa połączenia body-lens ? Czy syfy na matrycy osiadają tylko przy zmianach obiektywu, czy przenikają przez ww. połaczenie ???
Już ten temat kiedyś poruszałem, ale jest okazja, to sprobuję znowu :) Od dawna na prf(c) czytuję o "teście karteczkowym", który ma niby wszystkich przekonywać, że rysy na przedniej soczewce "nie wpływają". No więc biorę mały kawałeczek żółtego stickera, przyklejam, patrzę przez wizjer i widze... rozmazany kawałeczek żółtego stickera, zgodnie z tym, czego się spodziewałem :) I pytam się: o co właściwie w tym chodzi?Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Nie jest szczelne. Prawie szczelne jest, gdy body i obiektyw mają gumowy O-ring przy bagnecieCytat:
Zamieszczone przez karmi74
W praktyce chyba raczej to pierwsze :) No i ewentualnie przy obiektywach push-pull - ja zauważyłem znaczący wzrost zasyfienia odkąd używam 100-400L.Cytat:
Zamieszczone przez karmi74
karmi to mi sie kojarzy z takim napitkiem piwopodobnym dla kobiet ;-) Moj nick to kami ale to szczegół. Czy wspomniany gumowy O-ring mozna sobie zainstalować na dowolnym obiektywie i dowaolnym body czy jest on immanentną cecha obiektywów i body z tzw. high-endu ?
Oo, to przepraszam. BTW, mam takie same skojarzenia :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Niestety to drugie. Chociaż dla chcącego (pewnie) nic trudnego... ;-)Cytat:
Zamieszczone przez kami74
A próbowałeś dotknąć tego czarnego kółka dookoła tego srebrnego kółka? :)