Mam prośbe do grupowiczow niech ktos zamiesci zdjecie o ile ktos takowe ma na ktorym widac brud na obiektywie ;-) chodzi o to czy np drobinka kurzu na szkle obiektywu jest widoczna na zdjeciach przy duzej przeslonie ??
Mam prośbe do grupowiczow niech ktos zamiesci zdjecie o ile ktos takowe ma na ktorym widac brud na obiektywie ;-) chodzi o to czy np drobinka kurzu na szkle obiektywu jest widoczna na zdjeciach przy duzej przeslonie ??
EOS 300D + kit :-))
raczej nie jest widoczna. przyloz niewielki kawalek papieru do przedniej soczewki i cyknij zdjecie.
inna sprawa, ze brud na soczewce pogarsza po prostu jakosc obrazu.
;-) dzieki za informacje tez mi sie wydawalo ze brud na soczewce nei byl by widoczny
a najleprze jest to ze wczoraj wyslalaem aparat na zytnia ;-) zeby przeczyscili matryce bo od nowosci mam jakas ufajdana jakims plynem hehe aparat przyszedl spowrotem i spraa wyglada tak samo byla brudna i jest brudna tylk oze teraz jeszcze zawieruszyla im sie jakas drobinka kurzu nie wiem jak oni czyszcza te matryce normalnie pozal sie boze
EOS 300D + kit :-))
Trzeba bylo wyslac do mnie... w niedziele czyscilem sobie (niezle przybrudzona - spore paprochy juz przy f11 widoczne) matryce w 20D . Skutecznie na tyle ze przy f22 nic nie widac![]()
No dobra mam pytanie w temacie brudzenia się matrycy. Jak to jest ze szczelnościa połączenia body-lens ? Czy syfy na matrycy osiadają tylko przy zmianach obiektywu, czy przenikają przez ww. połaczenie ???
Już ten temat kiedyś poruszałem, ale jest okazja, to sprobuję znowuZamieszczone przez Tomasz Golinski
Od dawna na prf(c) czytuję o "teście karteczkowym", który ma niby wszystkich przekonywać, że rysy na przedniej soczewce "nie wpływają". No więc biorę mały kawałeczek żółtego stickera, przyklejam, patrzę przez wizjer i widze... rozmazany kawałeczek żółtego stickera, zgodnie z tym, czego się spodziewałem
I pytam się: o co właściwie w tym chodzi?
Nie jest szczelne. Prawie szczelne jest, gdy body i obiektyw mają gumowy O-ring przy bagnecieZamieszczone przez karmi74
W praktyce chyba raczej to pierwszeZamieszczone przez karmi74
No i ewentualnie przy obiektywach push-pull - ja zauważyłem znaczący wzrost zasyfienia odkąd używam 100-400L.
karmi to mi sie kojarzy z takim napitkiem piwopodobnym dla kobiet ;-) Moj nick to kami ale to szczegół. Czy wspomniany gumowy O-ring mozna sobie zainstalować na dowolnym obiektywie i dowaolnym body czy jest on immanentną cecha obiektywów i body z tzw. high-endu ?
Oo, to przepraszam. BTW, mam takie same skojarzeniaZamieszczone przez kami74
Niestety to drugie. Chociaż dla chcącego (pewnie) nic trudnego... ;-)Zamieszczone przez kami74
A próbowałeś dotknąć tego czarnego kółka dookoła tego srebrnego kółka?![]()