Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Prosba :-))

Coś już napisał

Domyślnie Prosba :-))

Mam prośbe do grupowiczow niech ktos zamiesci zdjecie o ile ktos takowe ma na ktorym widac brud na obiektywie ;-) chodzi o to czy np drobinka kurzu na szkle obiektywu jest widoczna na zdjeciach przy duzej przeslonie ??
    EOS 300D + kit :-))

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

raczej nie jest widoczna. przyloz niewielki kawalek papieru do przedniej soczewki i cyknij zdjecie.

inna sprawa, ze brud na soczewce pogarsza po prostu jakosc obrazu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał

Domyślnie

;-) dzieki za informacje tez mi sie wydawalo ze brud na soczewce nei byl by widoczny

a najleprze jest to ze wczoraj wyslalaem aparat na zytnia ;-) zeby przeczyscili matryce bo od nowosci mam jakas ufajdana jakims plynem hehe aparat przyszedl spowrotem i spraa wyglada tak samo byla brudna i jest brudna tylk oze teraz jeszcze zawieruszyla im sie jakas drobinka kurzu nie wiem jak oni czyszcza te matryce normalnie pozal sie boze
    EOS 300D + kit :-))

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trzeba bylo wyslac do mnie... w niedziele czyscilem sobie (niezle przybrudzona - spore paprochy juz przy f11 widoczne) matryce w 20D . Skutecznie na tyle ze przy f22 nic nie widac

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

No dobra mam pytanie w temacie brudzenia się matrycy. Jak to jest ze szczelnościa połączenia body-lens ? Czy syfy na matrycy osiadają tylko przy zmianach obiektywu, czy przenikają przez ww. połaczenie ???

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    raczej nie jest widoczna. przyloz niewielki kawalek papieru do przedniej soczewki i cyknij zdjecie.
    Już ten temat kiedyś poruszałem, ale jest okazja, to sprobuję znowu Od dawna na prf(c) czytuję o "teście karteczkowym", który ma niby wszystkich przekonywać, że rysy na przedniej soczewce "nie wpływają". No więc biorę mały kawałeczek żółtego stickera, przyklejam, patrzę przez wizjer i widze... rozmazany kawałeczek żółtego stickera, zgodnie z tym, czego się spodziewałem I pytam się: o co właściwie w tym chodzi?
    Cytat Zamieszczone przez karmi74
    Jak to jest ze szczelnościa połączenia body-lens?
    Nie jest szczelne. Prawie szczelne jest, gdy body i obiektyw mają gumowy O-ring przy bagnecie
    Cytat Zamieszczone przez karmi74
    Czy syfy na matrycy osiadają tylko przy zmianach obiektywu, czy przenikają przez ww. połaczenie ???
    W praktyce chyba raczej to pierwsze No i ewentualnie przy obiektywach push-pull - ja zauważyłem znaczący wzrost zasyfienia odkąd używam 100-400L.

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

karmi to mi sie kojarzy z takim napitkiem piwopodobnym dla kobiet ;-) Moj nick to kami ale to szczegół. Czy wspomniany gumowy O-ring mozna sobie zainstalować na dowolnym obiektywie i dowaolnym body czy jest on immanentną cecha obiektywów i body z tzw. high-endu ?

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    karmi to mi sie kojarzy z takim napitkiem piwopodobnym dla kobiet ;-) Moj nick to kami ale to szczegół.
    Oo, to przepraszam. BTW, mam takie same skojarzenia
    Cytat Zamieszczone przez kami74
    Czy wspomniany gumowy O-ring mozna sobie zainstalować na dowolnym obiektywie i dowaolnym body czy jest on immanentną cecha obiektywów i body z tzw. high-endu ?
    Niestety to drugie. Chociaż dla chcącego (pewnie) nic trudnego... ;-)

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Hmm. ja tu nie widzę żadnego gumowego ringa, ale sie nie znam:

Miasto
    Zürich

Domyślnie

A próbowałeś dotknąć tego czarnego kółka dookoła tego srebrnego kółka?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów