-
niestore zdjecia 350D + 50mm f/1,8?
Witam!
Albo ja wpadlem w jakas panike i jestem przerwazliwiony albo faktycznie cos mi aparat zle ostrzty .... poddam to waszej subiektywnej ocenie, fotki przykladowe zrobione tylko dla tego testu. Robione w rawach, nie ywostrzane tylko pomniejszone.
1. 1/800 sec f 1.8 iso 100
i crop powyzszego (pomniejszony)
2. 1/100 f 5 iso 100
i crop (pomniejszony
daje jeszcze linki do fotek w pelnej rozdzielczosci
1.
2.
dzieki za wszelka pomoc
-
czego Ty oczekujesz od szkła za taką cene? moim zdaniem ostrosc na 1.8 jest ok, niczego lepszego nie mozna sie spodziewac
ps. przydal by sie jakis ogolny (moze nawet przyklejony) watek gdzie ludzie pytali by sie "czy ostre?"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kermiter
Witam!
Albo ja wpadlem w jakas panike i jestem przerwazliwiony albo faktycznie cos mi aparat zle ostrzty
Wpadłeś w panikę i jesteś przewrażliwiony.
Ostrość jest w normie.
-
hmm ale np czasami mi nie lapie ostrosci jak np tu:
3.
crop
czy tu
4.
crop
cudow nie wymagam ale takie fotki to juz mogly by byc ostrzejsze i stad sie zastanawiam czy czegos nie mam z AF moze ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kermiter
hmm ale np czasami mi nie lapie ostrosci jak np tu:
3.
Ależ on łapie ostrość tylko nie zawsze tam gdzie trzeba :mrgreen:
W tym zdjęciu jest na ramieniu (zobacz na katane).
Niestety mechnizm AF w tym obiektywie delikatnie rzecz ujmująć nie jest najlepszy.
Pocieszę Ciebie że w 50/1.4 też rewelacji nie ma.
-
kurcze to jak sobie radzić z tym aby punkt ostrości był tam gdzie ja chce .... ustawiając na centralny i kadrując potem na "pół-spuście" ostrość nie będzie na twarzy tylko gdzieś indziej ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kermiter
kurcze to jak sobie radzić z tym aby punkt ostrości był tam gdzie ja chce .... ustawiając na centralny i kadrując potem na "pół-spuście" ostrość nie będzie na twarzy tylko gdzieś indziej ...
Będzię tam gdzie chcesz o ile przekadrujesz umiejętnie (nie zmieniając osi) i pod warunkiem że nie robisz ciasnych kadrów (bo wtedy nawet minimalny ruch może spowodować out of focus).
Jeszcze jedno. Przy dalszych odległościach AF w tym obiektywie potrafi wariować. Nie rób też wszystkiego na 1.8. Jak trochę przymkniesz (np. do 2.2) to będzie lepiej.
350D nie ma najlepszego AF. Niestety trzeba się z tym pogodzić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Będzię tam gdzie chcesz o ile przekadrujesz umiejętnie (nie zmieniając osi)
aha, będę pamiętał ... rozumiem ze w osi czyli w poziomie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kermiter
aha, będę pamiętał ... rozumiem ze w osi czyli w poziomie?
Chodzi o to abyś przekadrowując nie przechylał aparatu kierująć obiektyw w dół lub do góry. Oczywiście nie zawsze taki zabieg jest możliwy.
-
kurcze widzisz z każdym dniem człowiek uczy się czegoś nowego :) uspokoiłeś mnie co do ostrości obiektywu i jeszcze pomogłeś, dzięki wielkie