Czy istnieje mozliwosc zgrywania fot z karty z jednoczesnym ich wykasowaniem. Pytanie dotyczy 50D.
Pozdrawiam Jarek
Wersja do druku
Czy istnieje mozliwosc zgrywania fot z karty z jednoczesnym ich wykasowaniem. Pytanie dotyczy 50D.
Pozdrawiam Jarek
Tak, wchodzisz w katalog ze zdjeciami, naciskasz ctrl+A nastepnie ctrl+X i teraz tylko w katalogu w ktorym chcesz je przechowywac naciskasz ctrl+V :)
Nie wiem jak jest na PC-cie, ale na MAC-u po podlaczeniu aparatu nie zglasza sie on jako dysk. Dlatego moje pytanie.
Ale czytnik kart CF na Macu zgłosi się jako dysk. Dalej już powinieneś sobie poradzić z przeniesieniem (nie kopiowaniem zdjęć).
Swoją drogą odradzam - zawsze coś w trakcie transferu albo jakiś czas później może się stać. Ja trzymam zdjęcia na karcie jak najdłużej i formatuję ją tuż przed tym jak chce jej użyć w aparacie.
Także odradzam transfer zdjęć połączony z ich jednoczesnym kasowaniem. Nie tylko człowiek, ale i metalowe skrzynki też umieją być złośliwe. A odzyskiwanie utraconych (skasowanych) zdjęć nie zawsze w pełnym wymiarze kończy się powodzeniem !
Dzieki wszystkim za podpowiedzi - macie oczywiscie slusznosc z tym jednoczesnym kasowaniem, tez tej metody nie preferuje, ale w przypadku ,,zabawy'' w poznawanie czy to obiektywu, lampy czy samego aparatu jest tego sporo do wywalenia. W takim przypadku formatuje karte. Mam nadzieje ze taka metoda nie powoduje skracanie jej zywotnosci.
Formatowanie na pewno nie skraca żywotności karty. Przygotowuje ono kartę do prawidłowego zapisu przez czyszczenie jej powierzchni magnetycznej (tworzenie właściwych ścieżek dzielonych później na sektory). Z powodu tej czynności nie musisz się troskać o jej żywotność :!: