Lampa ma byc do 5d. Moze ktos ma doswiadczenie z tymi lampami?
Cena zakupu nie odgrywa żadnej roli chodzi tylko o właściwiści lampy.
Pozdrawiam
Nilborn
Wersja do druku
Lampa ma byc do 5d. Moze ktos ma doswiadczenie z tymi lampami?
Cena zakupu nie odgrywa żadnej roli chodzi tylko o właściwiści lampy.
Pozdrawiam
Nilborn
też się pytałem już kiedyś ale chodziło o 550ex lub metza i wszyscy doradzali mi canona, w sumie się nie dziwię bo jednak najlepiej pracuje canon+canona, a nie jakaś sigma, metz, tamron etc.
ja mam metza 58 z canonem 40d i bardzo sobie chwalę.
Ja nie widzę zasady, że canon z canonem działa najlepiej - przeciwnie. Podczas moich zakupów foto, to jak na razie tylko canon z canonem miał problemy się dogadać, Tamron, Sigma i Metz bez pudła kupowane w ciemno i to pod 350D... Może mam farta? Może ;) Jednak fakt faktem, że nie ma tutaj żadnych reguł.
Nie zgodzę się, że lampa Canona jest lepsze od lamp Metza. Są co najwyżej na tym samym poziomie, a moim osobistym zdaniem, Metz jest lepszy. Po pierwsze to ta druga firma się specjalizuje w lampach błyskowych i z tego powodu mam właśnie do Metza większe zaufanie. Po drugie to porównując 580EX II z 58 AF-1 to nie ma, żadnej takiej funkcji jakiej nie ma Metz, a jest w Canonie. Natomiast odwrotnie już niestety... Canon nie ma drugiego palnika, który jest przydatny i nie ma złącza usb do samodzielnego update'u softu gdyby wyszła nowsza wersja. Do tego.. Metz jest tańszy ;)
Ja z czystym sumieniem polecam Metz 58 AF-1.
Dzięki za rady. Ten drugi palnik mnie przekonuje do Metza. Ale tyle się naczytałem, że te lampy się psują, że postanowiłem zapytać.
idąc tym tokiem myslenia tamron specjalizując się w szkłach też powinien być lepszy od canona, a nie jest... Z drugiej strony kiedyś znalazłem porównanie tych dwóch lamp w reporterce (chyba sportowej ) i cos (nie pamiętam dokladnie, a szukał nie będę ) na rzeczy było, ze canona sie spaliła, a metz wytrzymał przy wielokrotnych częstych błyskach
Niestety są takie funkcje. 580EX II można w b. dużym stopniu sterować z menu aparatu (oczywiście nie każdego - co najmniej 40D lub 1Dmk3), nie trzeba np. pamiętać znaczenia funkcji Custom lampy - wszystkie pojawiają się w menu aparatu. Przy lampach "innych producentów" ta funkcja nie działa.
To samo dotyczy 430 EX II.
Pozdr,
Zbyszek
klosz007 ma rację co do sterowania funkcjami lampy z poziomu aparatu...jest to pewnie przydatna funkcja...do której ja osobiście nie sięgnąłem ani razu "swego czasu".
Obecnie posiadam Metz 58 AF-1 którego z czystym sumieniem polecam.
Ponadto kolega Nilborn wspomina że ma być do 5D (brak tu wzmianki o tym że miała to by być wersja MKII), więc pewnie to MKI gdzie nie można z poziomu MENU Body sterować funkcjami lampy.
Co do awaryjności lampy się nie wypowiem ponieważ używam jej od pół roku i jak narazie sprawuje się ona znakomicie.
Pozdrawiam
a czy metz ma gniazdko PC..??
No to jedyna jego wada, że go nie posiada :(