Jak wyżej. Czy ktoś wie gdzie i za ile można dostać klin do analogowych eosów? Albo też czy taka matówka z 20D/40D pasowałaby do analoga?
Z góry dzięki za wszelkie informacje!
Wersja do druku
Jak wyżej. Czy ktoś wie gdzie i za ile można dostać klin do analogowych eosów? Albo też czy taka matówka z 20D/40D pasowałaby do analoga?
Z góry dzięki za wszelkie informacje!
Prędzej będzie pasowała matówka od 5D niż od 'dwucyfrowych' cyfraków (wielkość klatki). Ale nie pamiętam, żeby ktoś produkował wymienne matówki do 30/33. Na forum był ktoś, kto montował samodzielnie matówki, ale nie wiem jak jest z zamontowaniem takiej matówki w aparacie.
Coś jednak namierzyłem dzięki jakiemuś staremu linkowi (linku?) od Viteza:
http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=21_32_94
Według ich opisów, tak jak w dslr'ach montaż nie powinien sprawiać problemów (w zestawie jest pomocne urządzonko). Teraz tylko pytanie, jak funkcjonalny jest ten ich klin.. I o ile ciemniejszy od zwykłej matówki. Bo cena w przeliczeniu to ~ 250PLN. Więc podwojenie wartości mojego aparatu.. :-?
edit:
Zaraz, zaraz.. MateOOsh, a co FF ma do matówki? Konstrukcyjnie i wielkościowo moje body pasuje do dwucyfraków. A pełna klatka różni się chyba matrycą??? [Jeśli źle rozumuję, proszę wyprowadzić mnie z błędu ;)]
I tu niestety jesteś w błędzie. Jeśli matryca jest mniejsza to mniejsze jest lustro, matówka i pryzmat.
No to tu mnie macie. Zakładałem że pomniejszone jest tylko lustro, a układ przeniesienia obrazu będzie dziedziczony po analogowych przodkach. Człowiek uczy się całe życie :D
Upolowałem kiedyś na allegro taką matówkę, razem z opakowaniem w postaci sprawnego EOS EF-M. Przełożyłem o ile pamiętam razem ze shimem, AF trafia równo z tym co na klinie widać, więc jest OK. Pomiar się nie zmienił.
Z przesyłką to było niecałe 200zł.
Jak z przekładką shim'u w rękach amatora? ;)
I kolejna watpliwość - z jakich jeszcze modeli mogę jeszcze skorzystać? Bo nigdy bym nie powiązał EF-M z 30ką..
Żaden inny EOS nie miał klina raczej (ten był jedyny nie AF)...
Z jednocyfrowymi to może być inny problem - one mają 100% pokrycia kadru na matówce. 33 ma chyba 92% - może nie być kiejsca w obudowie, żeby wepchnąć tam większą matówkę.