Dylematy 17-55/2.8 IS czy 10-22/3.5-4.5 + 18-55IS KIT :-/
Witam.
Dziś rozmawiałem z dziewczyną i udało mi się ją przekabacić żeby sie nie rzucała i pozwolila mi kupic sobie jakies pierwsze porządne szkło.
Mam kilka opcji ale nie wiem co będzie najlepszym rozwiązaniem.
1. canon 10-22mm + ew. 18-55 IS nowy KIT,żeby mieć lepszą ostrość
2. Canon 17-55IS f/2.8 troche droższy ale mniej wiecej podobna cena jakbym np. kupił u nowarta :) ok.2600zł
3. Dozbierać kupic 24-70 f/2.8 ale to juz ok. 3600 i brak szerokiego kąta nie wiem czy warto zrobić to dla nie specjalnej Elki :-/ A i tak nie wiadomo kiedy będe mial FF i czy wogole...
Raczej nie będę zmieniał na FF dopoki mi puszka nie padnie a nawet jak padnie to i tak pewnie kupie cropa ale 40D a może 50D ;]
Zdjęcia robię całkowicie amatorsko. Nie mam żadnych przychodów a po obronie magisterki mam obiecaną lampę błyskową od rodziców podejrzewam, że będzie to 430EX lub EX II.
Zależy mi żeby sprzęt był trwały i obiektyw ma mi służyć conajmniej przez 4-5 lat... Jeśli chodzi o mnie staram się nie robić zdjęc w trudnych warunkach tj deszcz mrzawki itd szanuję go bardzo ale też nie chce sie z nim obchodzić jak z jajkiem i bać się na każdym kroku ze coś znim się stanie...
Moje obawy są następujące :
3. Będę sobie pluł w morde za ciemność spowodowaną w zakresie 18-55 niezależnie czy obecny KIT (chociaż w tym strasznie drazni mnie mydlo i niemozność stosowania f/3.5-5 bo poprostu jakość mnie zabija...) czy KIT IS
ale z drugiej strony będzie lampa więc to może znacząco pomóc (np. f/3.5-4.5 ogniskowe 18-35mm + lampa) a ze nie robie zdjęc na uroczystościach za kasę mogę to jakoś przeżyć...
4. Wydaje mi się, że canon 10-22 jest jakiś solidniejszy od tego 17-55 IS ze względu na to, że nic się nie wysuwa kręci itd. nic się nie powinno zasysać kurz ani nic innego... a 17-55 IS jest jednak wysuwany i niby łapie się pyłek do środka a to może spowodować szybsze wykończenie go tylko pytanie czy padnie po 2-3 latach czy będzie dobry po 10 :-/ A szczerze zależalo by mi na tym bo zakres uniwersalny światło dobre IS i świetna jakość chyba jest :-/
Pytanie co zrobić??? Jak uważacie??? Czy moje obawy są słuszne czy oba szkła są dość niezawodne??? Zepsuł się komus 10-22 albo 17-55 IS???
Aha i chcę stosowac Hitech 0.9 ND soft z tymi obiektywami pytanie czy na 17-55IS dziala tak jak nalezy bo na srednicy 58mm i 18 mm Kita to nie to co powinno być...
Pozdrawiam i mam nadzieje, że nie odeślecie mnie do wyszukiwarki bo szukałem i znalazłem jedynie dobry wątek tami 17-50 vs canon 17-55 IS. A o obiektywie 17-55 już wcześniej sporo czytałem stąd moje obawy a jest już trochę dostępny na rynku więc pewnie jakąs opinie maja ludzie uzywający go wyrobioną...