Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Dylematy 17-55/2.8 IS czy 10-22/3.5-4.5 + 18-55IS KIT :-/

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie Dylematy 17-55/2.8 IS czy 10-22/3.5-4.5 + 18-55IS KIT :-/

Witam.
    Dziś rozmawiałem z dziewczyną i udało mi się ją przekabacić żeby sie nie rzucała i pozwolila mi kupic sobie jakies pierwsze porządne szkło.

Mam kilka opcji ale nie wiem co będzie najlepszym rozwiązaniem.

1. canon 10-22mm + ew. 18-55 IS nowy KIT,żeby mieć lepszą ostrość
    2. Canon 17-55IS f/2.8 troche droższy ale mniej wiecej podobna cena jakbym np. kupił u nowarta ok.2600zł
    3. Dozbierać kupic 24-70 f/2.8 ale to juz ok. 3600 i brak szerokiego kąta nie wiem czy warto zrobić to dla nie specjalnej Elki :-/ A i tak nie wiadomo kiedy będe mial FF i czy wogole...

Raczej nie będę zmieniał na FF dopoki mi puszka nie padnie a nawet jak padnie to i tak pewnie kupie cropa ale 40D a może 50D ;]

Zdjęcia robię całkowicie amatorsko. Nie mam żadnych przychodów a po obronie magisterki mam obiecaną lampę błyskową od rodziców podejrzewam, że będzie to 430EX lub EX II.

Zależy mi żeby sprzęt był trwały i obiektyw ma mi służyć conajmniej przez 4-5 lat... Jeśli chodzi o mnie staram się nie robić zdjęc w trudnych warunkach tj deszcz mrzawki itd szanuję go bardzo ale też nie chce sie z nim obchodzić jak z jajkiem i bać się na każdym kroku ze coś znim się stanie...

Moje obawy są następujące :

3. Będę sobie pluł w morde za ciemność spowodowaną w zakresie 18-55 niezależnie czy obecny KIT (chociaż w tym strasznie drazni mnie mydlo i niemozność stosowania f/3.5-5 bo poprostu jakość mnie zabija...) czy KIT IS
    ale z drugiej strony będzie lampa więc to może znacząco pomóc (np. f/3.5-4.5 ogniskowe 18-35mm + lampa) a ze nie robie zdjęc na uroczystościach za kasę mogę to jakoś przeżyć...

4. Wydaje mi się, że canon 10-22 jest jakiś solidniejszy od tego 17-55 IS ze względu na to, że nic się nie wysuwa kręci itd. nic się nie powinno zasysać kurz ani nic innego... a 17-55 IS jest jednak wysuwany i niby łapie się pyłek do środka a to może spowodować szybsze wykończenie go tylko pytanie czy padnie po 2-3 latach czy będzie dobry po 10 :-/ A szczerze zależalo by mi na tym bo zakres uniwersalny światło dobre IS i świetna jakość chyba jest :-/

Pytanie co zrobić??? Jak uważacie??? Czy moje obawy są słuszne czy oba szkła są dość niezawodne??? Zepsuł się komus 10-22 albo 17-55 IS???

Aha i chcę stosowac Hitech 0.9 ND soft z tymi obiektywami pytanie czy na 17-55IS dziala tak jak nalezy bo na srednicy 58mm i 18 mm Kita to nie to co powinno być...

Pozdrawiam i mam nadzieje, że nie odeślecie mnie do wyszukiwarki bo szukałem i znalazłem jedynie dobry wątek tami 17-50 vs canon 17-55 IS. A o obiektywie 17-55 już wcześniej sporo czytałem stąd moje obawy a jest już trochę dostępny na rynku więc pewnie jakąs opinie maja ludzie uzywający go wyrobioną...
    Ostatnio edytowane przez tom170 ; 28-08-2008 o 22:28
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Nie no z dziewczyną ?? -z żona to rozumiem ale z dziewczyną to ja miałem tylko dylematy gdzie wyskoczyć na imprezke a nie na co ma kase wydawać

a tak na powaznie jeśli faktycznie nie masz zamiaru przechodzić na FF w najbliższym czasie to chyba 17-55 2,8 IS bedzie najlepsze jako pierwsze podstawowe szkło
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 28-08-2008 o 22:34

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Nie no z dziewczyną ?? -z żona to rozumiem ale z dziewczyną to ja miałem tylko dylematy gdzie wyskoczyć na imprezke a nie na co ma kase wydawać
    wiesz, żona nie żona, ale jak widzi,że kasa idzie na szklarnie, a nie na nią to się buntuje. Moja już nawet nie dyskretnie zabrała mnie do sklepu z butami i powiedziała,jakie jej się podobają buciki :P

a co do głównego pytania, troszkę dziwnie zadane pytanie. Bo rozumiem, że fajnie mieć szerokie szkło,ale akurat 10-22 jest chyba najdroższy w swojej klasie. 18-55 to ma to światło z deczka kaplawe, więc sugerowałbym jednak 2.8 bo u mnie bez IS to od ogniskowej 40 już jest 5.6, więc raczej do zastosowań dzienncyh i raczej portretówka nie posłuży, GO też raczej na bąbelki nie pozwoli, a IS przy ogniskowej do 55 bez przesady, aż tak Ci się ręka nie trzęsie

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zamiast IS-owego kita polecałbym Tamiego 17-55/2.8 - IS światła nie zastąpi...

Wogóle zasada przy kupowaniu sprzętu jest taka, że jeśli wiesz, że wpadnie ci niedługo jakaś kaska, to lepiej kupić raz a porządnie, a nie co chwila zmieniać, bo tylko będziesz na tym tracił...
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Zamiast IS-owego kita polecałbym Tamiego 17-55/2.8 - IS światła nie zastąpi...

Wogóle zasada przy kupowaniu sprzętu jest taka, że jeśli wiesz, że wpadnie ci niedługo jakaś kaska, to lepiej kupić raz a porządnie, a nie co chwila zmieniać, bo tylko będziesz na tym tracił...
    Dlatego zakladam 17-55 IS albo 10-22 z tym ze w normalnym zakresie posiadam tylko KIT'a a pewnie wiecznie z UWA biegać nie będę :/ Tylko czy martwic sie o jakosc wykonania czy stoji jednak ona na wiele wyzszym poziomie niz KIT i pociagnie swoje lata :-/ bo bardzo bym się zalamal jakby po uplywie gwarancji padl calkowicie obiektyw za 2.6k zl

Proszę również o opinie użytkowników 17-55 IS zadowolonych jak i nie zadowolonych... Spotkalem się nawet z opinią ze potrafi mieć Front Focus... to prawda? I co z zasysaniem kurzu... i ogolna wytrzymałością ..
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Dopiero zaczyna

Domyślnie

17-55 na cropa najlepszy, chociaż jeżeli nie potrzebujesz światła 2.8 to możesz zrobić jak ja kiedyś: zamieniłem go na 17-40L + 85/1.8, zyskujesz dwa naprawdę solidne szkła w podobnej cenie, a jak zrobisz dziewczynie portret 85-ką sama zacznie namawiać Cię do kupna kolejnych obiektywów Dodatkowa zaleta to szkła na ff, wiem piszesz, że nie zrezygnujesz z cropa, też tak myślałem jeszcze pół roku temu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeszcze odnośnie 17-55/2.8, mój łapał kurz strasznie, niby nie wpływało to na zdjęcia ale drażniło, po 2 latach awaria af, naprawa na Żytniej niecałe 300zł, przy okazji wyczyścili gratis
    Bynajmniej nie zamierzam do niego zniechęcać, jakość zdjęć naprawdę super

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja np. kupie FF tylko spokojnie...canonik wyda nastepce 5D, a wtedy 1000zl do przodu, chyba ze bedzie cashback wczesniej to co innego, pelna klatka to pelna klatka, swoja droga NIKON ostro do przodu, moze byjakas petycje do CANONA "prosimy wydajcie szklo ze swiatlem 2.8 albo 3.5-4.0 o zakresie ogniskwocyh 17-85" czy to tak trudno. Gotow jestem wtedy dac za takowe i 3 tysie.
    CANON 40D + EF 24-105L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Od stawiania dylematów "Co kupić ? " Jest forum "Dla początkujących. Jeszce jeden taki wątek w "Obiektywach i lampach błyskowych" i będzie punktowana kartka za zaśmiecanie !
    Przenoszę w odpowiednie miejsce
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kupić 17-55/2.8 IS + dobry, cieniutki filtr (by kurzu nie łapał).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów