Troche moich zdjeczdjecia
Wersja do druku
Troche moich zdjeczdjecia
Eh sami makrowcy tu... nie ma nikogo z portrecistow? (oprocz mnie...) :(
Jeszcze kilka lat i tez zaczne cos pokazywac z portretów :))))BTW czy strumienice lub swiatło efektowe (tak sie to chyba nazywa ) mozna zrobic z lampy błyskowej tzn mam 3 lampy błyskowe pierwsz główna druga modelujaca i czy z trzeciej mozna zrobic swiatło efektowe ???
Nie jestem pewien jakie efekty chcesz uzyskac... ale popatrz sobie po akcesoriach do lamp blyskowych, moze cos ci podpasuje: http://www.lumiquest.comCytat:
Zamieszczone przez Niedzwiedz
:) he dzieki ,
Efekt ktory chce uzyskac ? obwodke ze swiatła na włosach modela :)
Poznęcałem się trochę nad Tobą Niedźwiedź. Nic złośliwego nie mam na myśli - chodzi o konstruktywną krytykę. Jak coś nowego mi wyjdzie (bo na stare patrzec ja sam juz nie mogę) to powieszę w necie - liczę na rewanż.
Eeee to chyba nie takie trudne... z samego dolu dajesz fleszem skierowanym we wlosy troszke od tylu... tzn ja bym tak probowal ale jeszcze nie probowalem, po to jest wygoda cyfry by probowac 8)Cytat:
spoko bede musiał przeprowadzic eksperymenty :))) narazie trafilem lampe o LP 84 z fotocela (jakas reporterska z lat 70 ) bedzie zabawa hehe
Cytat:
Zamieszczone przez qiq
Super na to liczylem :)) zdjecia sa tam od poczatku jak zaczelem fotografie to taka skala porownawcza dla mnie o moich postepach :)
w niektorych makro zeczywiscie GO jest slaba bo robilem ruskim miechem i ob z przyslona 16 a to za malo czasami (paprochy to fefekt z brudnych szkieł ;)wiele przeszly w tamtym sezonie. ) ale bardzo mi pomagaja wszelkie uwagi :) to znaczy ze cos jeszcze ze mnie bedzie ;)
Cytat z madrej ksiazki* :Cytat:
"Aby podswietlic wlosy swiatlem kontrowym, ustaw zrodlo swiatla za modelem, nieco z boku i ponad nim. Zaloz na zrodlo swiatla tubus i skieruj swiatlo na wlosy. Mozesz tez ukryc zrodlo swiatla nisko, bezposrednio za modelem."
* - National geographic "Szkola fotografowania: Ludzie i portrety"