Kalibracja monitora - początkujący
Witam
Mam nadzieję, że na forum nie ma już takiego samego wątku. Chciałbym prosic Was o kilka rad. Fotografią zajmuję się hobbystycznie i mam jeden problem - monitor, a dokładniej kolory na nim.
Sprawę przedstawię dość krótko. Pracuję na laptopie, ale posiadam jeszcze w domu monitor CRT (CTX 17''). Jak tanim kosztem można by uzyskać wierniejsze oddanie kolorów i jasność na tym monitorze, bo sam już nie wiem jak moje zdjęcia wyglądają w rzeczywistości (u znajomego jak je zobaczyłem, to były tak ciemne, że lepiej tego nie komentować i teraz pytanie, który monitor pokazywał prawdę?)
Nosiłem się z zamiarem kupna jakiejś drukarki do zdjęć, ale chyba nie mam o czym myśleć, póki nie załatwię sprawy z monitorem. Dobrze rozumiem? Zapewne najlepszym wyjściem byłoby kupno lepszego monitora, ale domyślam się, że wiązałoby to się z dużymi kosztami, a nie uśmiecha mi się kupno nowego monitora, wolałbym za te pieniądze zaopatrzyć się np. w lampę czy nowe szkło. Jeśli jednak nie będzie innej drogi do zadowalającego efektu, cóż - będę musiał zmienić zdanie :(
Liczę na wyrozumiałość i doradzenie co zrobić w tej sytuacji :)
Pozdrawiam
Laptop nie ładuje profilu icc :(
Witam!
Mam następujący problem:
laptop hp pavilion (grafika GeForce 8400M GS), po skalibrowaniu kalibratorem eye-one display 2 (w trybie easy) wyglada ok, tzn nie jest niebiesko :), profil sie pieknie ladnie laduje, po restarcie systemu, profil ładuje się na chwilę a później znika :/ Nie wiem co z tym fantem zrobić :( zapomniałam jeszcze dodać, że system operacyjny to vista home premium.
Przed kupnem kalibratora bawilam sie w zmiane kolorow na karcie graficznej i wtedy wszystko sie ladowalo poprawnie.
POMOCY !!! :)