Witam
Mam pytanie jak taki obiektyw będzie współpracował z Canonem 400D.
Czy z przejściówką Nikon/Canon będzie ostrzył na nieskończoność.
Chciałbym go zastosować do fotografii astronomicznej.
Tak on wygląda
Wersja do druku
Witam
Mam pytanie jak taki obiektyw będzie współpracował z Canonem 400D.
Czy z przejściówką Nikon/Canon będzie ostrzył na nieskończoność.
Chciałbym go zastosować do fotografii astronomicznej.
Tak on wygląda
Tak dobrze podałem symbol i cena jest coś koło tego co podałeś.
M42 300mm f/2.8 ED istnieje taki ?
Wolałbym i mam nadzieję że ktoś zajmujący się astrofotografią ci dokładniej odpowie, ale jeśli naprawdę tylko takie masz wymagania, to wydaje mi się że o wiele lepsze efekty da ci montaż za 5 tys i szklo na M42 za ok 1000zł (np MTO 1000mm/10) niż nawet jakaś Lka na zwykłym statywie (np Canon 400 5.6 + jakieś Manfrotto z głowicą 3D).
Może tu znajdziesz więcej informacji: http://www.astro-forum.org/
Dzięki za linka , ale jestem tam od dawna. Sprawa montażu to inny temat.
Wspomnę tylko , że nie jest mi obcy.
Posiadaczem MTO1000 (oraz innej optyki) też jestem od kilku lat. Tyle że MTO ma światło f/10.
Temat L-ki f5.6 na statywie grzecznie przemilczę.
Teraz szukam bardzo szybkiego szkła , ponadto z bardzo dobrze skorygowanymi
aberracjami (głównie chomatycznymi) i innymi wadami o ogniskowej między 300 a 500mm.
Ten Nikkor wydaje się być tym co mi potrzeba( lepszy by był 400 /2,8 ,ale to prawie cena samochodu:roll: )
Kwestie związane z astrofotografią poruszam oczywiście w innych miejscach i nie o to tu pytam.
Na forum Canoniarzy pytam konkretnie czy ten Nikkor będzie dobrze współpracował przez przejściówkę nikon/canon z 400D.
Najważniejsze czy będzie ostrzył na nieskończoność.
Drugie pytanie na jakie chciałbym otrzymać odpowiedź to czy dałoby się go przeostrzyć poza nieskończoność, ale zdaję sobie sprawę ,że tu jej chyba raczej nie znajdę.
Z tym pytaniem to chyba bardziej na forum Nikona:)Cytat:
Drugie pytanie na jakie chciałbym otrzymać odpowiedź to czy dałoby się go przeostrzyć poza nieskończoność, ale zdaję sobie sprawę ,że tu jej chyba raczej nie znajdę.
Dzięki.Właśnie na to czekałem . Informację od użytkownika.
A możesz mi jeszcze powiedzieć jak sprawuje się ten180/2.8 ED pod względem korekcji chromatyzmu.Może masz jakąś fotkę gdzie by było widać jak sobie radzi. I jaki jest przelicznik ogniskowej czy tak jak w M42 x 1,6?
Chyba nim nie robilem za duzo tematow, aby to latwo zaobserwowac albo jak byly "galezie" to robilem na kliszy. Przy okazji bede pamietal o tym i sprawdze. Bardzo lubie te szklo za kolory i piekny bokeh, no i wymiary jak na takie parametry.
Na kliszy, np, te jest z niego:
http://www.szwayko.republika.pl/gale.../target20.html
A tutaj robilem koncert na 20D:
ponizej link do galerii z tego koncertu, wlasciwie wiekszosc fot z niego.
W exifie widnieje jako 50/2 (bo moja przejsciowka z potw. AF tak mi podaje).
http://www.szwayko.republika.pl/wyda...w18/index.html
Na pewno nikkor 80-200/4 ais (kiedys najbardziej ekskluzywny z tego rodzaju zoomow) nie wykazuje aberracji chromatycznej, bo go na galeziach przestrzelilem.