-
balans bieli
Otoz napisze od poczatku robiac w domu zdjecia przy swietle z zarowek w trybie AV (najbardziej mi pasuje na poczatek ) robiac zdjecia kolory sa malo ostre a biel pomaranczowa , balans mam na auto , lecz gdy zrobie identyczne zdjecia w trybie automatyki - portret kolory sa ok a biel jest naprawde biala , stad wysowa mi sie pytanie skoro uzywam AV +balans bieli-auto zdjecia nie sa ciekawe a w portrecie gdzie tez ten balans jest auto kolorystyka jest ok ? mozna zrobic zdjecie kartki bialej i wrzucic do ustawien balansu ale trzeba to zrobic w fotografowanym pomieszczeniu , ale jak mam to zrobic jak w np AV wychodza mi pomaranczowe :)- moze powinienem zrobic w portrecie , oddalic obiekt by nie przeswietlic zdjecia ? Z gory dziekuje za pomoc .
-
RAW+DPP to rozwiązuje wiele problemów;)
-
Pewnie tak ale mam 2 gb karte wiec moge zrobic ok 400 fotek w najlepszej jakosci a w rawie moze 100 a planuje male wycieczki wiec troche chce poszalec , po drugie zaczynam przygode z lustrem wiec na poczatek jpg jest lepszy dla mnie , z kompaktem nie mialem takich problemow .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
probowalem wrzucic z portretowki ale probka wyszla biala ale zdjecia z nia sa nnie biale raczej czerwone , na zewnatrz nie jest zle ale w pomieszczeniach porazka , zmiana balansu na zarowki tez nie pomaga -jedynie jest ok w portretowce ale tak nie chce robic pelna automatyka jest dla dzieci
-
Zresetowalem ustawienia jest prawie dobrze - cos widocznie namotalem , ale nie jest tak dobrze jak w portretowce wiec jesli ktos ma dobry sposob na balans z checia go wyprobuje :)
-
dokup karte, stać cie na aparat a nie stać na "kliszę"..??
-
stac mnie wczoraj mialem statyw hama co bylo wielka pomylka przy szkockich wiatrach dzis juz mam manfrotto wydalem juz ok 900 funtow wiec moze koniec z zakupami w koncu dopiero zaczynam a balans bieli wazna rzecz a moje fotki maja byc przynajmniej satysfakcjonujace a za ok rok bardzo dobre , fotografia wciaga jak chodzenie po bagnach :)
-
heh,
ja ustawiam balans bieli na probnik white snow z okladzin meblowych i powiem ze jest zajeb...ciezko karte wziac ze soba i zrobic jej zdjecie na miejscu ?
pozdrawiam
-
Ja ostatnio w pomieszczeniach ustawiałem ręcznie balans bieli na dużą kartę Digi Grey i szary potem rzeczywiście wychodzi szary na zdjęciach bez żadnych domieszek kolorystycznych...
-
szamac - nie jest ciezko pisalem jak to robilem i jak wychodzilo , moze cos robie zle
-
zxzx - czy czytałeś to : http://canon-board.info/showthread.php?t=19896 , myślę ,że pomoże a na pewno nie zaszkodzi:wink: