Tak jak w tytule. Niew wiem skąd się wziął taki efekt na rogach kadru. Czyżby osłona przeciwsłoneczna? Prosze o pomoc.
Wersja do druku
a jakies dane techniczne? body, szklo, czy filtry i jakie.. ?
To sie nazywa winietowanie i moze byc spowodowane oslona, filtrem itp.
Przecież możesz sprawdzić, bez osłony.Naturalnie, że może osłona winietować.
Pewnie taka winieta przez filtr, zobacz bez filtra co będzie, winieta to też czasem właściwość szkła - czasem na pełnej dziurze i najszerszej ogniskowej winietują i nic na to nie poradzisz chyba że zmienisz ogniskową lub przymkniesz przysłonę.. ale w tym wypadku (z exifa wynika że 24mm) stawiam że to filtr jest powodem winiety
Ja bym stawial na oslone typu tulipan. Moze przykrecona zle. Krotkie "listki" powinny byc po prawej i lewej stronie obiektywu, dlugie gora i dol. Na tej ogniskowej a nawet na mniejszej pojedynczy filtr nie powinien winietowac
na 95% stawiam ze to wina filtra.Dlatego Cie zapytalem o puszke i szklo bo jakbys napisal 30D 17-40 to pewnie w ogole pytania Twojego by nie bylo. Nakreciles zwykly filtr zamiast wersje slim i dlatego masz co masz. Odkrec filtr i porownaj! Nie pamietam dokladnie od ilu ale na FF i szerokich szklach zalecane jest uzywanie filtrow slim. No chyba ze sie nie znam w ogole i w bledzie jestem.
Zbyt wystająca i/lub niedokładnie dokręcona (winieta w lewym górnym rogu jest wyraźnie większa niż w prawym) osłona. Sprawdź przy dokładnie dokręconej (zablokowanej) a w razie czego zmień na płytszą, albo po prostu zeszlifuj tą co masz o parę milimetrów. Oczywiście grubość oprawki filtra też może być przyczyną, więc sprawdź bez i z osłoną.