a jakies dane techniczne? body, szklo, czy filtry i jakie.. ?
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
To sie nazywa winietowanie i moze byc spowodowane oslona, filtrem itp.
Przecież możesz sprawdzić, bez osłony.Naturalnie, że może osłona winietować.
Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.
Pewnie taka winieta przez filtr, zobacz bez filtra co będzie, winieta to też czasem właściwość szkła - czasem na pełnej dziurze i najszerszej ogniskowej winietują i nic na to nie poradzisz chyba że zmienisz ogniskową lub przymkniesz przysłonę.. ale w tym wypadku (z exifa wynika że 24mm) stawiam że to filtr jest powodem winiety
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Ja bym stawial na oslone typu tulipan. Moze przykrecona zle. Krotkie "listki" powinny byc po prawej i lewej stronie obiektywu, dlugie gora i dol. Na tej ogniskowej a nawet na mniejszej pojedynczy filtr nie powinien winietowac
Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)
[SIGPIC][/SIGPIC]
na 95% stawiam ze to wina filtra.Dlatego Cie zapytalem o puszke i szklo bo jakbys napisal 30D 17-40 to pewnie w ogole pytania Twojego by nie bylo. Nakreciles zwykly filtr zamiast wersje slim i dlatego masz co masz. Odkrec filtr i porownaj! Nie pamietam dokladnie od ilu ale na FF i szerokich szklach zalecane jest uzywanie filtrow slim. No chyba ze sie nie znam w ogole i w bledzie jestem.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Zbyt wystająca i/lub niedokładnie dokręcona (winieta w lewym górnym rogu jest wyraźnie większa niż w prawym) osłona. Sprawdź przy dokładnie dokręconej (zablokowanej) a w razie czego zmień na płytszą, albo po prostu zeszlifuj tą co masz o parę milimetrów. Oczywiście grubość oprawki filtra też może być przyczyną, więc sprawdź bez i z osłoną.