Zestaw zaawansowany/ochronny - czy warto?
Witam wszystkich!
Juz od pół roku mam A70 i postanowiłem rozszerzyć trochę moje umiejetności w pstrykaniu. Szczególnie że wiosna już za progiem ...
I w związku z tym pytanko: Czy ktoś posiada zestaw zaawansowany do Canona A60/A70?
Czy gra jest warta świeczki? Spotkałem się róznież z informacją że jak masz filtr polaryzujący yo filtr UV już nie potrzebny... Tylko po co wtedy zestaw zaawansowany czyli combo???
Jestem przekonany do zakupu , ale może ktoś uważa że nie warto? I jeszcze pytanie gdzie najtaniej? (najtaniej znalazlem za 168 zl)
PS. Pozdrawiam wszystkich canonowców i chylę czoła tym którzy dzielą się swoją wiedzą z innymi. Całą godzinę czytałem wasze posty i w życiu nie widziałem tyle praktycznych informacji o Canonie A70. Dzięki!
Re: Zestaw zaawansowany do canona A70
Cytat:
Zamieszczone przez Ivory
Czy gra jest warta świeczki?
Kup tylko tulejke (www.foto-tip.pl) , filtry UV i polar Kinga daruj sobie - kiepska jakosc. Lepiej poszukaj filtrow firmy Hama (tansze) lub Hoya (dorzsze i lepsze).
Cytat:
Spotkałem się róznież z informacją że jak masz filtr polaryzujący yo filtr UV już nie potrzebny... Tylko po co wtedy zestaw zaawansowany czyli combo???
Gdybys chwilke pogooglal to znalazlbys mnostwo informacji o tym do czego dany filtr jest uzywany.
Ale napisze w skrocie:
- UV odcina promieniowanie ultrafioletowe likwidujac zaniebieszczanie zdjec w sytuacjach gdy takie promieniowanie jest bardzo silne (letni, w pelni sloneczny dzien, duze wysokosci n.p.m). W pozostalych sytuacjach filtr ten nie wplywa na zdjecia i stosowany jest praktycznie glownie jako filtr zabezpieczajacy - wszelkie brudy, zarysowania, plamki itp spadaja na filtr (w znosnej cenie) niz na soczewke (ktora o wiele drozej i ciezej wymienic w przypadku pekniecia, zarysowania itp oraz ostrozniej niz filtr trzeba czyscic).
- polaryzacyjny - po pierwsze - zmniejsza ilosc swiatla wpadajacego do obiektywu ("sciemnia") redukujac kontrasty, poza tym redukuje odblaski (np od wody, od lakierow, od niektorych metali, od szyb itp) w tym niewidoczne odblaski od kropel wody w powietrzu powodujac ze niebo z bialawego robi sie ladnie niebieskie - skuteczny i ladny w uzyciu choc wymaga pewnej wprawy (polaryzacyjnym kolowym trzeba krecic i uwaznie obserwowac jak zmienia sie obraz by dopasowac jego ustawienie).
Jak widzisz z powyzszego krociutkiego opisu ich zastosowania diametralnie sie roznia: UV nosisz praktycznie zawsze do ochrony obiektywu, polara dokrecasz gdy chcesz zlikwidowac odblaski (np robisz zdjecia z wnetrza domu/samochodu przez szybe i nie chcesz miec niepozadanego odbicia, albo robisz zdjecia jeziora i nie chcesz miec odblaskow slonca tylko czysta tafle wody albo nawet widoczne dno).
Cytat:
Jestem przekonany do zakupu , ale może ktoś uważa że nie warto? I jeszcze pytanie gdzie najtaniej? (najtaniej znalazlem za 168 zl)
Podalem wyzej. Sama tulejke u foto-tip.pl , filtry na Allegro.
Cytat:
Całą godzinę czytałem wasze posty
Krociutko :roll:
[
Czy gra jest warta świeczki? Spotkałem się róznież z informacją że jak masz filtr polaryzujący yo filtr UV już nie potrzebny... Tylko po co wtedy zestaw zaawansowany czyli combo???
Pamiętaj o tym, że zakładając konwerter pozbawiasz się lampy!
Pozdr
Leszek
Cytat:
Zamieszczone przez Leschek
Pamiętaj o tym, że zakładając konwerter pozbawiasz się lampy!
Pamietaj o tym ze tulejka+filtr != konwerter. To dwie rozne rzeczy.
zestaw ochronny A70 pytanie
witam wszystkich mam pytanie podobno zakladajac zestaw ochronny tj.(tulejka+filtr)w zdjeciach robionych z lampa w pomieszczeniach dolny prawy rog zdjecia wychodzi niedoswietlony czy naprawde wyglada to az tak zle,jest bardzo zauwazalne?dzieki za odpowiedzi pozdrawiam.