-
Obiektyw Lustrzany
Witam! Potrzebuję pomocy, bo sam nie wiem czy czegoś przypadkiem żle nie robię. Dorwałem jakiś czas temu obiektyw lustrzany 500mm i przejściówke do canona. Niestety zdjęcia wychodzą strasznie mydlane. Jak przez reklamówkę robione. Ktos używał go jakiś czas temu z analogową lustrzanka i było ok, a u mnie obraz nie do zaakceptowania. Bardzo zamglony. Dlaczego? Rozumię że tego rodzaju obiektywy nie dadzą super jakości obrazu ale w tym przypadku to nie chodzi o jakość bo coś jest chyba zepsute. I na 90% wykluczam awarię obiektywu. Czy potrzebne są jakieś specjalne ustawienia aparatu? Czy to że pokazuje mi przysłonę: 0.0 to dobrze czy żle? Pomóżcie!
-
A nie masz przypadkiem przestawionego kółka od korekty wady wzroku przy wizjerze? Jeśli tak to nie masz szans poprawne ręczne ustawienie ostrości.
P.S. Zdjęcia z lustrzanego obiektywu podpiętego do cyfry nigdy nie będą zbyt ostre, to tak na marginesie.
EDIT:
Na jakich czasach robiłeś zdjęcia? Z ręki czy ze statywu?
-
w wizjerze wygląda wszystko ok. dopiero na zadjęciu jest mgła. wcześniej robiłem na dworze przy czasach 1/500 więc myślałem że poprostu ja poruszyłem ale w domu robiłem na statywie przy czasach 1/30, 1/60 i to samo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zreszta robię makra ostrząc ręcznie więc to nie to.
-
Myślę, że nie jest aż tak źle:
http://www.mcyl.netrunner.pl/ptak.jpg
Robione Rubinarem 8/500z ręki.
Nie jest rewelacyjnie ale myślę, że fatalnie też nie - co myślicie?
-
jak bym coś takiego miał to bym był szczęśliwy.
-
btw - jak przymocowales obiektyw do lustrzanki?
z tego co wiem o lustrzanych konkstrukcjach (głównie bazują na MTO 500) to one są jak wielki walec i nie zwężają się ku gwintowi mocowania => nie da się takiego przymocować do lustra bo zawadza o wbudowanę lampę. musisz dawać np. konwerter 2x żeby zrobić te kilka cm od body do obiektywu ( i przy okazji zwiększyć ogniskową i pogorszyć jakosć)
czy moze rubinar to konkstrukcja bardziej 'dSLR usrers friendly' ? :)
-
nie zawadza mi o lampę. zakładam go bez problemu jak każdy inny.
-
wzbudzisz tym zazdrość innych użytowników lustrzanych obiektywów ;)
-
Wybaczcie panowie eksperci że się jako zielonka z pytaniem podepnę: a co to w ogóle jest "obiektyw lustrzany"? Czym się różni od "klasycznego"? Foto może jakieś?...
-