Billboard? prosze o rady praktyczne - skanowanie
czesc
licze na pomoc braci forumowej, szcegolnie bieglej w kwestiach skanowania i robienia materialu na duze powiekszenia. otoz prawdopodobnie bede robil zdjecia dla pewnej firmy na billboardy. musze zrobic oferte cenowa, ale mam problemy z obliczeniem wlasnych kosztow, a mianowicie skanowania.
po konsultacjach w roznych drukarniach (mimo, ze kazdej mowiono w sumie co innego ;( ) zdecydowalem, ze moj poczciwy 5d sobie z tym zadaniem nie poradzi i trzeba to bedzie zrobic na srednim formacie. mam mozliwosc wypozyczenia analogowego sredniego formatu 6x4.5 i mam nadzieje ze slajd z tego wystarczy. powiedzmy, ze mam juz w rece gotowe slajdy czas skanowac - ale nie wiem na jakim powiekszeniu, a koszty roznych roznych opcji bardzo rozne. skaner bebnowy Crosfield Celsis 6200, rozdzielczosc 9000 dpi, gestosc optyczna 4,3 Dmax.
nie znam (i firma tez jeszcze nie wie) jakie beda rozmiary wyjciowe (ponoc maksymalnie ma to byc panorama o dlugosci 13 metrow), technika to druk solwentowy, skala 1:10.
no i wreszcie pytania:
1. w jakiej rozdzielczosci warto zeskanowac taki slajd 6x4,5cm? wydaje mi sie, ze jest jakas wartosc progowa i zwiekszajac jeszcze dpi skanuje sie tylko ziarno. jakies propozycje? tak zeby moc z tegoo uzyskac pozniej jak najlepsza jakosc, ale nie zaplacic majatku za skanowanie
2. czy ktos moze mi polecic jakis dobry slajd - zalezy mi na ultradrobnym ziarnie i zywej kolorstyce
oka bede wdzieczny za wszeleki rady - w kwestii skanowania slajdow jestem zupelnym laikiem