Jak kręcić filmy Canon PowerShot A60
Jak wszyscy wiedzą kupowanie aparatu cyfrowego i kręcenie nim filmów to totalna bzdura. Dużo wygodniej i taniej jest kupić kamerkę internetową za pareset złoty. Nie traktujcie więc tego tematu dosłownie raczej jako rodzaj dodatkowego zastosowania naszych maleństw. Wszystkie rozwiązania problemu kręcenia filmów canonem z którymi się dotąd spotkałem polegały na połączeniu aparatu z wejściem wizyjnym karty TV i przechwycie obrazu oprogramowaniem przeznaczonym do obsługi tych kart. Istnieje jednak jeszcze jeden sposób być może nie tak elegancki ale równie skuteczny. Postaram się w miarę dokładnie opisać całą procedure postępowania tak aby każdy mógł samodzielnie nakręcić swój film :D .1. Co nam będzie potrzebnea) oczywiście aparat :)b) wysoce zalecany przy tego rodzaju eksperymentach jest zewnętrzny zasilaczc) oprogramowanie do przechwytu obrazu z ekranu, ja konkretnie zastosowałem świetnyprogramik przechwytujący SnagIt.Sposób postępowania:Instalujemy Snag`ita (nie będzie w tym miejscu omawiane zkąd go wziąć i jak "uzdrowić" ).Aparat podłączamy standardowym przewodem USB. Odpalamy RemoteCapture z Canon Utilities. Łączymy się z aparatem - pojawi się okno Shooting . W nim klikamy na detail Setting i po rozwinięciu się okienka opcji klikamy w zakładkę Angle adjustment. Poniżej okienka przechwytywania znajduje się przycisk Viewfinder, trzeba ustawić go na off. Jeśli wszystko zostało wykonane zgodnie z przepisem powinien pojawić się w okienku przechwytu obraz taki jak na TV. Przystępujemy do następnej części naszych działań. Odpalamy Snagit. Po prawej stronie pod przyciskiem capture wybieramy w linii mode pozycje video. Jako input ustawiamy - windows, jako output - file, nieco bardziej na prawo wybieramy jak plik ma się nazywać i gdzie zostanie w końcowej części zapisany. Klikamy na capture pojawi się ramka która przemieszcza się do poszczególnych okien w zależności które klikniemy kursorem. Ramkę ustawiamy na naszym obrazie do przechwycenia (okienko z obrazem z aparatu). Zobaczymy tabliczkę informacyjną Snagit video capture z danymi przechwytywanego obrazu. Po przyciśnięciu w tej tabliczce przycisku start nastąpi przechwytywanie obrazu z ekranu i jednocześnie w zasobniku systemowym (koło zegarka) pojawi się ikonka kamery. Jeśli chcemy zakończyć nagranie klikamy dwa razy na ikonce kamery ( tej w zasobniku) pojawia się ponownie okienko Snagit w którym wybieramy stop.Przechwytywanie zostało zakończone. Otwiera się okno Snagit Capture Preview. Po kliknięciu na zielony znacznik Finish(file) plik zostaje zapisany w miejscu które wskazaliśmy przy ustawianiu output. Kompresja obrazu jest taka sobie. Nagranie około 1 minuty filmu zajmuje 5MB miejsca na dysku.Kompresje można poprawić programem Virtualdub w sieci znajdziecie wiele porad na ten temat. Mnie udawało się przy dobrej jakości zjechać do 2MB na minutę nagrania.Nie występuje ograniczenie nagrywania do 3 minut, Nie jesteśmy ograniczeni pojemnością karty pamięci.niestety aparat jest na "uwięzi" i przez to nieco mało mobilny ale jak to komuś nie przeszkadza ....
Każdy canon jako webcam...
Sprawdziłem ten sposób i go troche udoskonaliłem.
Połączenie się przez RemoteCapture to jest bardzo dobry sposób i działa. Ale teraz zamiast używać programu do przechwytywania do pliku, trzeba zainstalować sobie program SOFTCAM - jest to shareware, i dzieki niemu uzyskamy WEBCAM z prawdziwego zdazenia, zaznaczamy obszar przechwytywany - to co widzimy w RemoteCapture - i juz.
Działa w NetMeetingu, sprawdzałem też w Tlenie. Jakość jest lepsza niż w przeciętnej kamerze za 150zł kilka razy. No i te opcje - widzial ktos kamere internetową z zoomem? albo trybem makro? wszystkie tryby i funkcje jakie oferuje wasz aparat zadziałają.
Re: Każdy canon jako webcam...
Cytat:
Zamieszczone przez -=CB=-
Działa w NetMeetingu, sprawdzałem też w Tlenie. Jakość jest lepsza niż w przeciętnej kamerze za 150zł kilka razy. No i te opcje - widzial ktos kamere internetową z zoomem? albo trybem makro? wszystkie tryby i funkcje jakie oferuje wasz aparat zadziałają.
Hehe, 10D tez moge do RemoteCapture albo Capture One podlaczyc. Ale bym sie usmial uzywajac 10D jako kamery internetowej :lol:
Cytat:
Ale teraz zamiast używać programu do przechwytywania do pliku, trzeba zainstalować sobie program SOFTCAM - jest to shareware, i dzieki niemu uzyskamy WEBCAM z prawdziwego zdazenia, zaznaczamy obszar przechwytywany - to co widzimy w RemoteCapture - i juz.
Skąd wziąć ten SOFTCAM?
Cytat:
Zamieszczone przez Krzysiu Golat
Cytat:
Ale teraz zamiast używać programu do przechwytywania do pliku, trzeba zainstalować sobie program SOFTCAM - jest to shareware, i dzieki niemu uzyskamy WEBCAM z prawdziwego zdazenia, zaznaczamy obszar przechwytywany - to co widzimy w RemoteCapture - i juz.
Skąd wziąć ten SOFTCAM?
www.google.com