Jak wszyscy wiedzą kupowanie aparatu cyfrowego i kręcenie nim filmów to totalna bzdura. Dużo wygodniej i taniej jest kupić kamerkę internetową za pareset złoty. Nie traktujcie więc tego tematu dosłownie raczej jako rodzaj dodatkowego zastosowania naszych maleństw. Wszystkie rozwiązania problemu kręcenia filmów canonem z którymi się dotąd spotkałem polegały na połączeniu aparatu z wejściem wizyjnym karty TV i przechwycie obrazu oprogramowaniem przeznaczonym do obsługi tych kart. Istnieje jednak jeszcze jeden sposób być może nie tak elegancki ale równie skuteczny. Postaram się w miarę dokładnie opisać całą procedure postępowania tak aby każdy mógł samodzielnie nakręcić swój film.1. Co nam będzie potrzebnea) oczywiście aparat
b) wysoce zalecany przy tego rodzaju eksperymentach jest zewnętrzny zasilaczc) oprogramowanie do przechwytu obrazu z ekranu, ja konkretnie zastosowałem świetnyprogramik przechwytujący SnagIt.Sposób postępowania:Instalujemy Snag`ita (nie będzie w tym miejscu omawiane zkąd go wziąć i jak "uzdrowić" ).Aparat podłączamy standardowym przewodem USB. Odpalamy RemoteCapture z Canon Utilities. Łączymy się z aparatem - pojawi się okno Shooting . W nim klikamy na detail Setting i po rozwinięciu się okienka opcji klikamy w zakładkę Angle adjustment. Poniżej okienka przechwytywania znajduje się przycisk Viewfinder, trzeba ustawić go na off. Jeśli wszystko zostało wykonane zgodnie z przepisem powinien pojawić się w okienku przechwytu obraz taki jak na TV. Przystępujemy do następnej części naszych działań. Odpalamy Snagit. Po prawej stronie pod przyciskiem capture wybieramy w linii mode pozycje video. Jako input ustawiamy - windows, jako output - file, nieco bardziej na prawo wybieramy jak plik ma się nazywać i gdzie zostanie w końcowej części zapisany. Klikamy na capture pojawi się ramka która przemieszcza się do poszczególnych okien w zależności które klikniemy kursorem. Ramkę ustawiamy na naszym obrazie do przechwycenia (okienko z obrazem z aparatu). Zobaczymy tabliczkę informacyjną Snagit video capture z danymi przechwytywanego obrazu. Po przyciśnięciu w tej tabliczce przycisku start nastąpi przechwytywanie obrazu z ekranu i jednocześnie w zasobniku systemowym (koło zegarka) pojawi się ikonka kamery. Jeśli chcemy zakończyć nagranie klikamy dwa razy na ikonce kamery ( tej w zasobniku) pojawia się ponownie okienko Snagit w którym wybieramy stop.Przechwytywanie zostało zakończone. Otwiera się okno Snagit Capture Preview. Po kliknięciu na zielony znacznik Finish(file) plik zostaje zapisany w miejscu które wskazaliśmy przy ustawianiu output. Kompresja obrazu jest taka sobie. Nagranie około 1 minuty filmu zajmuje 5MB miejsca na dysku.Kompresje można poprawić programem Virtualdub w sieci znajdziecie wiele porad na ten temat. Mnie udawało się przy dobrej jakości zjechać do 2MB na minutę nagrania.Nie występuje ograniczenie nagrywania do 3 minut, Nie jesteśmy ograniczeni pojemnością karty pamięci.niestety aparat jest na "uwięzi" i przez to nieco mało mobilny ale jak to komuś nie przeszkadza ....