-
Wywoływacz a proporcje
Hej, już dawno nie zaglądałem do ciemni, wiec kupiłem sobie ponownie chemię. Mam pytanko, mam uniwersalny wywoływacz chyab W41(?) jak go rozmieszać? Chce rozcięczyc go w butelkach 1L. sam wywoływac ma chyba 250ml. Jakie proporcie zachować dla filmu a jakie dla papieru? Dzięki z góry
-
hej !
W41 uzywa sie tylko do papierow, a to dlatego ze posiada tylko jeden reduktor mianowicie hydrochinon, rozciencza sie go w stosunku 1 + 7 (1 czesc koncentratu + 7 czesci wody) czyli z 250 ml otrzymasz dwa litry roztworu roboczego.
pozdrawiam
krzysiek
-
Zgadzam sie z Krzyśkiem, choć w sklepie czarno-biale.pl twierdzą, że jest uniwersalny, możesz ich zapytać na jakiej podstawie. Foma podaje, że jest to wywoływacz do papierów i sugeruje stosować go w ten sposób, aczkolwiek jeśli wywołasz w nim jakąś klisze to podziel się, proszę, wrażeniami :-).
-
Oki, dzięki, zaryzykuje :) A jak go rozcięczyć? Do papieru 1 do 7 a na film ? 1 do ?
Dzięki jak wywołam podziele sie informacją :)
-
Można próbować 1 do 10 dla iso 100 i przez 7-8 min wywoływać. Podobno wywoływczem do papieru nie da sie wywołać negatywu...ale chętnie przekonam się o tym na cudzej skórze :)
-
ależ da sie. :)
tylko wyjdzie mocno kontrastowy...
tak samo można wywołać wywoływaczem do filmów odbitki.
ale będzie mega miękka.
-
O. Dzęki przyda mi się ta wiedza.
A jakieś skutki ubonczne poza kontrastem? większe ziarno, szybciej zanika obraz po latach, itp ?
-
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale w wyolywaczach do negatywow zazwyczaj jest wiecej reduktorow wlasnie dlatego ze kazdy z nich jest specjalnie adresowany do danej warstwy emulsji (np. w negatywie o iso 100 mamy warstwe o ISO 50 jak i warstwe o ISO 200, a indeks EI tego negatywu to ISO 100 [wtedy otrzymuje sie najlepsze wyniki naswietlajac go jako ISO 100], nie zawsze tak jest ale negatyw hp5 ISO 400 ktory swietnie nadaje sie do forsowania, ma warstwe o ISO 3200). Warstwy nagetywow zlozone sa z brmkow, chlorkow i jodkow srebra, i od tego ktory z halogenkow w warstwie przewaza, zalezy na ktory z reduktorow warstwa lepiej bedzie reagowac. Stad lepiej do negatywow wybierac specjalnie do tego celu zlozone wywolywacze, jesli bys chcial mam pare przepisow na zlozenie wywolywaczy: uniwersalnego, akuntacyjnego, ultradrobnoziarnistego, i wyrownawczo drobnoziarnistego :)
pozdrawiam
krzysiek
-
Hej, witam.
A więc, z powodu, że mam koreks krokusa na 2 negatywy 35mm, rozrobiłem chemię w butelkach 1litrowych ( po Kubusiu ).
Wywoływacz W-41 250ml. rozrobiony 125ml + 875ml przegotowanej wody.
Przerywacz Fomacitro 250ml. rozrobiony 50ml + 950ml przegotowanej wody.
Utrwalacz Fomafix P w proszku - wg instrukcji na 1 litr.
Proces , 12min wywoływania w temperaturze około 20C, wstrząśnięty co 2minuty przez 30sekund. Przerywacz na 25sekund. Utrwalacz przez 16min. temperatura około 20C mieszny co 2min. przez 30sec. Za każdym razem płukanie przez około 2 minut.
Negatyw FomaPan 100
Efekt, obawiałem się bardzo kontrastowego rezultatu, ale ku zdziwieniu błowna wygląda bardzo porządnie :) Muszę poczekać teraz na wyschnięcie oraz odbitki. Jak tylko będę miał zdjęcia zeskanowane pochwale się .
Dzięki za rady i pozdrawiam
-
Foma pan to lipny negatyw i ciężko go kontrastowo wywoływać. Szkoda kasy na przerywacze - woda albo woda z octem styknie, a taniej wychodzi :)
Co do płukania jak nie chcesz mieć znikających zdjęć za rok to płucz negatyw MINIMUM 10 min. Moja nauczycielka bąkała coś o tym, że w słonej wodzie można krócej płukać ale się nie zagłębiałem.