Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Wywoływacz a proporcje

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wywoływacz a proporcje

Hej, już dawno nie zaglądałem do ciemni, wiec kupiłem sobie ponownie chemię. Mam pytanko, mam uniwersalny wywoływacz chyab W41(?) jak go rozmieszać? Chce rozcięczyc go w butelkach 1L. sam wywoływac ma chyba 250ml. Jakie proporcie zachować dla filmu a jakie dla papieru? Dzięki z góry
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

hej !

W41 uzywa sie tylko do papierow, a to dlatego ze posiada tylko jeden reduktor mianowicie hydrochinon, rozciencza sie go w stosunku 1 + 7 (1 czesc koncentratu + 7 czesci wody) czyli z 250 ml otrzymasz dwa litry roztworu roboczego.

pozdrawiam
    krzysiek
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Zgadzam sie z Krzyśkiem, choć w sklepie czarno-biale.pl twierdzą, że jest uniwersalny, możesz ich zapytać na jakiej podstawie. Foma podaje, że jest to wywoływacz do papierów i sugeruje stosować go w ten sposób, aczkolwiek jeśli wywołasz w nim jakąś klisze to podziel się, proszę, wrażeniami :-).

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oki, dzięki, zaryzykuje A jak go rozcięczyć? Do papieru 1 do 7 a na film ? 1 do ?
    Dzięki jak wywołam podziele sie informacją

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Można próbować 1 do 10 dla iso 100 i przez 7-8 min wywoływać. Podobno wywoływczem do papieru nie da sie wywołać negatywu...ale chętnie przekonam się o tym na cudzej skórze

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ależ da sie.
    tylko wyjdzie mocno kontrastowy...
    tak samo można wywołać wywoływaczem do filmów odbitki.
    ale będzie mega miękka.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O. Dzęki przyda mi się ta wiedza.
    A jakieś skutki ubonczne poza kontrastem? większe ziarno, szybciej zanika obraz po latach, itp ?

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Poprawcie mnie jesli sie myle, ale w wyolywaczach do negatywow zazwyczaj jest wiecej reduktorow wlasnie dlatego ze kazdy z nich jest specjalnie adresowany do danej warstwy emulsji (np. w negatywie o iso 100 mamy warstwe o ISO 50 jak i warstwe o ISO 200, a indeks EI tego negatywu to ISO 100 [wtedy otrzymuje sie najlepsze wyniki naswietlajac go jako ISO 100], nie zawsze tak jest ale negatyw hp5 ISO 400 ktory swietnie nadaje sie do forsowania, ma warstwe o ISO 3200). Warstwy nagetywow zlozone sa z brmkow, chlorkow i jodkow srebra, i od tego ktory z halogenkow w warstwie przewaza, zalezy na ktory z reduktorow warstwa lepiej bedzie reagowac. Stad lepiej do negatywow wybierac specjalnie do tego celu zlozone wywolywacze, jesli bys chcial mam pare przepisow na zlozenie wywolywaczy: uniwersalnego, akuntacyjnego, ultradrobnoziarnistego, i wyrownawczo drobnoziarnistego

pozdrawiam
    krzysiek
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej, witam.

A więc, z powodu, że mam koreks krokusa na 2 negatywy 35mm, rozrobiłem chemię w butelkach 1litrowych ( po Kubusiu ).

Wywoływacz W-41 250ml. rozrobiony 125ml + 875ml przegotowanej wody.
    Przerywacz Fomacitro 250ml. rozrobiony 50ml + 950ml przegotowanej wody.
    Utrwalacz Fomafix P w proszku - wg instrukcji na 1 litr.

Proces , 12min wywoływania w temperaturze około 20C, wstrząśnięty co 2minuty przez 30sekund. Przerywacz na 25sekund. Utrwalacz przez 16min. temperatura około 20C mieszny co 2min. przez 30sec. Za każdym razem płukanie przez około 2 minut.
    Negatyw FomaPan 100

Efekt, obawiałem się bardzo kontrastowego rezultatu, ale ku zdziwieniu błowna wygląda bardzo porządnie Muszę poczekać teraz na wyschnięcie oraz odbitki. Jak tylko będę miał zdjęcia zeskanowane pochwale się .

Dzięki za rady i pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Foma pan to lipny negatyw i ciężko go kontrastowo wywoływać. Szkoda kasy na przerywacze - woda albo woda z octem styknie, a taniej wychodzi
    Co do płukania jak nie chcesz mieć znikających zdjęć za rok to płucz negatyw MINIMUM 10 min. Moja nauczycielka bąkała coś o tym, że w słonej wodzie można krócej płukać ale się nie zagłębiałem.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów