No i stało się - "fotograf studyjny"
No i stało się - wdrażam się expressowo w pracę w niezłej agencji reklamowej, może nie dużej i bardzo znanej ale takiej w której robi się często produkty o zasięgu krajowym.
Na razie oczywiście głównie packshoty ale docelowo będzie to bardziej zróżnicowane tematycznie zajęcie (reportaż, portret, macro itp).
Ale do rzeczy:
posiadam 10D, 300D, obiektywy które do studia są ze względów jakościowych naprawdę prawie idealne, stosuję : Flektogona 35 MC (packshot macro ideał) , Planara 50 1,4 T*, Flektogona 50 4,0 MC (SIX) - (oba zastosowania ogólne, drugi to najostrzejsze szkło jakie widziałem w życiu !!!), Biometara 80 MC (miodny portret), Sonnar 135 MC i innych..... wszystkie z potwierdzeniem ostrości !!!!
Oświetlenie: w sumie 3 lampy : 2x600 1x1200 (regulacja płynna, pilot regulowany, ale dokładnie markę i ułamek mocy wpiszę potem ok 15.00) , Softboxy różne: ośmiokąt duży ok 1,5 m średnicy może więcej, prostokątny ok 1,5 na 0,8 i jeszcze takie całkiem małe 2 prostokąty....inne klosze i efekty jak plaster miodu...
Tła: 1) Duże tła 3m różne kolory .... siłą rzeczy na razie mało użyteczne
2) Namiot bezcieniowy 75cm z tłami białym, czarnym, czerwonym i
niebieskim
Inne: szara karta, ? i mnóstwo innych jak statywy itp. ;)
Po przydługim wstępie :-) mam pytanie :
1: Jak poza przesłoną regulować ilość światła w namiocie bezcieniowym? Lampy skręcone na maxa i odsunięte o 2m pozwalają jedynie na użycie przesłon 11 i 16 przy 8 jest już raczej prześwietlone ... czas i tak ma raczej średnie znaczenie bo nic nie zmienia to czy robię na 1/125 czy 0,5" .... o iso nie wspominam oczywiście 100.... czy możliwe jest w takim razie użycie przesłon np 2,8-4 czy nawet 5,6... (to co prawda to już raczej portret ale zauważyłem że w tej sytuacji może być podobnie)
(odpowiedzi które mi się nasuwają : za mocne lampy ??? , za kiepska regulacja ??? ogólne moje problemy z ustawieniem ustrojstwa ??? ... przetestowałem juz dużooo ustawień z dwoma lampami i użycie przesłon poniżej 8 jest niemożliwe :confused: )
2:Proszę o poradę jak użyć najlepiej sprzętu który mam (lampy softboxy klosze itp.) aby uzyskać najlepsze efekty w packschot`ach, czy może lepsze są w ogóle światła ciągłe nawet kiepskie (halogeny), niż lampy błyskowe
Liczę na rzeczowe wskazowki które pomogą mi wykorzystać dostępne środki, najlepiej jak to jest możliwe, przy czym od razu powiem że to nie jest tak że nic mi nie wychodzi i nic właściwie nie wiem: sporo wychodzi, co nieco wiem ... po prostu napotkałem kilka problemów na które nie umiem znaleźć odpowiedzi ... i liczę na FACHOWĄ pomoc
Acha przeczytałem już tematy o packshotach …
Dzięki ....