300D + wasia - gdzie jest JPG?
Takie lamerskie pytanko bo przeczytałem cały topic o wasiaware ale nie bylo
czy majac wgranego hacka jak robie w raw to zawsze jest on z jpg i nie można tego wyłączyć?
jeżeli raw jest z jpg to gdzie jest ten jpg ? Domyslam sie ze jest jakoś polaczony z raw ale jaki to ma sens skoro i tak musze otworzyc rawa zawsze myslalem ze jak aparat ma raw+jpg to mam 2 pliki i ten jpg to taki szybki podglad.
pozdrawiam
ted
Re: 300D + wasia - gdzie jest JPG?
Cytat:
Zamieszczone przez ted220
ale jaki to ma sens
1. Ustawiasz aparat (parametry typu sharpness, saturation, balans bieli, korekta ekspozycji itp). Robisz RAW+JPG Large. Wyciagasz kilka JPGow i sprawdzasz czy parametry ktore ustawiles sa poprawne. Jak tak to wyciagasz reszte JPGow nie tracac czasu na dlugotrwala konwersje RAW, kilka "niedorobionych" zdjec konwertujesz sobie recznie.
2. Ustawiasz RAW+small JPG, wyciagasz wszystkie jpgi i na szybko przegladasz wybierajac zdjecia do dalszej obrobki - szybsze niz przegladanie RAWow, a mozesz od razu obejrzec zdjecia calkiem spore, ocenic GO, kadr.
Jeszcze kilka przykladow daloby sie znalezc. Ogolnie JPG zRAW ma sens... ja sam nie uzywam bo opcja Extra Large Thumbnails w BreezeBrowser bardziej mi sie podoba niz masowa ekstrakcja JPG z nich. Ale osobiscie nie narzekalbym gdyby RAW z JPG bylyby zapisywane oddzielnie, albo mozliwe bylo zapisanie tylko RAW bez zaszytego JPG.