Próbowałem szukać odpowiedzi na to pytanie w wielu miejscach, ale nie znalazłem... :-(
Czy istnieje ograniczenie pojemności kart CF, jakie może obsłużyć 20D? Czy można używać kart większych niż 2 GB, np. Sandiska Ultra III 4 GB?
Wersja do druku
Próbowałem szukać odpowiedzi na to pytanie w wielu miejscach, ale nie znalazłem... :-(
Czy istnieje ograniczenie pojemności kart CF, jakie może obsłużyć 20D? Czy można używać kart większych niż 2 GB, np. Sandiska Ultra III 4 GB?
Nie wiem czy istnieje ograniczenie ale 4GB i 8GB pójdzie bez problemu. Będą tylko ciut (praktycznie niezauważalnie) wolniejsze.
czy pracując na karcie HIGH SPEED w 20d w będzie wykorzystana jej prędkość czy jest to zbędna inwestycja i zwykła karta w pełni zabezpieczy prędkość zapisu 20D
20D nie posiada ograniczeń do pojemności kart
Myślę, że właśnie znalazłeś ;-)
Czy istnieje jakiekolwiek ograniczenie nie mam pojęcia ale z kartą 4 GB radzi sobie świetnie... Używam karty HITACHI 4 GB Microdrive od ponad roku i jak dotąd nie miałam problemów.8)Cytat:
Pozdróweczki
Nuna
Czy ktoś rzeczywiście testował jakie są różnice przy współpracy 20d ze zwykłymi CF, HS(50x/80x) lub Pro 100x. Przy zdjęciach seryjnych w RAW bufor szybko sie zapycha (ok 6 klatek). Przy zwykłej karcie zapis trochę trwa i można w tym momencie coś przegapić. Czy przy szybszych kartach czas zrzutu z bufora znacząco się skraca, czy jest to tylko taki bajer? Interesują mnie rzeczywiste testy. Różnice w cenach tych kart, szczególnie dużej pojemności są znaczne i nie wiem czy warto taką np. UltraIII/IV kupować.
Pozdro
Krzysiek
Mam "zwykłego" Kingstona 1GB i Sandiska Ultra III 2GB. Robię w trybie Raw+small jpg. Moje testy oprarte są na czysto subiektywnym wrażeniu. :)
Na co dzień używam Sandiska, bo wtedy mogę normalnie robić zdjęcia - aparart nie "zatyka" się gdy robię jedno zdjęcie po drugim. Innymi słowy działa tak jak bym tego oczekiwał.
Kingstona wkładam tylko wtedy, gdy Sandisk jest zajęty zrzucaniem zdjęć :-) No i wtedy nie mogę się doczekać końca zrzucania... Prędkość zapisu na Kingstonie to tragedia!
Tak więc różnicę naprawdę widać "gołym okiem" - Sandisk zapisuje niemal błyskawicznie, a na Kingstonie trwa to dobre kilka sekund.
Od szybkości karty w sposób znaczący zależy czas opróżnienia bufora po zrobieniu serii fotek. Szczegóły dla 20D tutaj.
Róznice są i to odczuwalne bez pomiarów. Np. taka Extreme III zwalnia bufor dużo szybciej niż np. CF 50X lub 80X.
Zresztą dokładne testy masz tu.